Film u Glavi

Film u Glavi

“Koji film,koji film, koji film sad vrtiš u glavi?”, onomad još pjevali su Jura i grupa Film. Budući da na ekranu uma razni filmovi naviru i često se mijenjaju, pitanje skroz legitimno – koji film sad vrtiš u glavi?

Vede nas informiraju kako izroniti iz svih akcijskih, romantičnih, ratnih, špijunskih i horor filmova Mayine produkcije i kinematografije. Nije skroz jednostavno, ali nije ni previše teško. Krišna nam je ljubazno darovao božanski poklon, ultimativni lijek za buđenje iz snova materijalnog postojanja. Darovao nam je ništa manje do samoga Sebe; baš cijeloga Sebe i cijeli duhovni svijet u obliku transcendentalne zvučne vibracije – Hare Krišna maha-mantre.

One sretne duše koje izdvoje koju minutu i pokušaju usredotočiti um na Krišnu u obliku zvuka, sigurno će imati spoznaju, makar za početak, da u sebi imaju klauna, bučnog galamdžiju koji priča, brblja, ne staje.

Čovjek se želi usredotočiti na zvuk mantre, a um krene: “Što ono moram kupiti danas? Jel to mene zebu noge? Hare Krišna Hare Krišna… Nadam se da ću moći ovo ljeto na more. Što je Pero mislio kad mi je rekao ono jučer? Krišna Krišna Hare Hare… Kako sam se samo izblamirao prije 35 godina kad sam prišao onoj curi! Što sam joj ono bio rekao? Hare Rama Hare Rama… Kako se zvala njena sestra? Rebeka? Ne, ne. Rebeka je bila ona plava. Uh, kako je bila zgodna Rebeka! Možda sam trebao… Rama Rama Hare Hare… Čekaj, gdje sam stavio mobitel?”

Dakle, koje ludilo – budan čovjek sanja! Karmičke impresije izviru iz skrivenih dubina srca i preplavljuju svijest, neprimjetno i nepogrešivo navodeći besmrtno živo biće kroz sretne i bolne posljedice prijašnjih aktivnosti. Duša se pokušava povezati s Bogom, a um je rasteže, gura, baca, navlači po bespućima prošlosti i fantazijama budućnosti. A što se tek događa kada čovjek nema niti tračak ideje o tome da zapravo spava i sanja? Krš i lom! Karamba i karambita!

Međutim, Krišna nije ravnodušan. Kada najdivniji Krišna vidi da netko nastavlja mantrati i iskreno iz dubine srca zaziva: O Krišna, molim Te, dozvoli mi da Te shvatim, želim biti očaran Tobom, dozvoli mi da Te služim..; Krišna je odmah tu i ljubazno se razotkriva. Krišna je jako diskretan i ima svoje načine, ali vrlo se jasno razotkriva bhakti koji Mu nastoji prići, koji Mu se želi vratiti.

Naučiti čuti i vidjeti diskretnog Krišnu je umjetnost. Krišna očekuje od nas da se malo potrudimo i razvijemo inteligenciju (Bogom danu) kako bismo mogli razumjeti da je i fatalna Rebeka samo mali odsjaj Krišnine ljepote.

Gordan Jurković Jananivasa das)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)