Inicijacija i Nezakoniti Seks

Inicijacija i Nezakoniti Seks

Pitanje: Ponekad propitujem svoje motive glede želje da budem iniciran; je li u pitanju moj ego, ili iskren i autentičan poziv. Moje slijedeće pitanje odnosi se na slijeđenje 4 principa, posebno nezakonitog seksa. Molim te možeš li pojasniti što se očekuje od osobe koja bi trebala biti inicirana.

H.H. Hridayananda das Goswami – Odgovor: U suštini inicijacija je zreo čin i zavjet s uzajamnim poštovanjem između učitelja i učenika. Na primjer, na pohađanju treninga yoge oni koji su ozbiljni u svome zavjetu puno lakše napreduju. Istina je da netko može na inicijaciju gledati kao na neku vrstu potvrde ili dostignuća – kao na duhovni trofej.

Osoba bi trebala prihvatiti inicijaciju s iskrenom željom da duhovno napreduje, i da asistira svome guruu u pomaganju cijelome svijetu. U isto vrijeme osoba prihvaća inicijaciju s ciljem da se pročisti, stoga ne možemo očekivati da će kandidat prije inicijacije biti savršeno čist.

Preporučam da se usredotočiš na osnovne uvjete – mantranje 16 krugova, slijeđenje 4 principa, i da njeguješ iskrenu želju glede pomaganja guruu da pomogne svijetu.

Što se tiče teme nezakonitog seksa, prije dosta godina sproveo sam istraživanje kroz Prabhupadina učenja. Odgovor je posve jasan. Prabhupada daje ‘višu’ i ‘nižu’ definiciju seksa unutar braka, i obje su valjane. Pristupni nivo podrazumjeva – ako osoba ima seks – mora biti unutar braka.

Napredniji bhakte mogu ograničiti seks samo na prokreaciju. Međutim, Prabhupada je nezakoniti seks često opisivao kao seks izvan braka. Stoga bhakta koji izbjegava izvanbračni seks može biti pravilno iniciran.

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *