Mesna ishrana i loše zdravlje

Mesna ishrana i loše zdravlje

vegetables+for+healthKod ubijene životinje, otpadne materije, koje normalno odlaze preko krvotoka, ostaju u raspadajućem mesu. Mesojedi apsorbiraju te otrovne materije koje bi se inače, u vidu urina, odstranile iz tijela životinje. Dr. Owen S. Parrett, u svom djelu “Zašto ne jedem meso”, promjećuje kako prilikom kuhanja komada govedine njegove otpadne materije izgledaju kao rastopivi ekstrakt u obliku goveđeg čaja čija analiza pokazuje da jako nalikuje mokraći. U industrijaliziranim zemljama sa intenzivnom poljoprivredom, meso sadrži brojna zaštitna sredstva: DDT, arsenik (služi za brži rast goveda), natrijum sulfat (mesu daje “svježu” crvenu boju) i DES, sintetički hormon za kojeg se zna da je kancerogen.

Ustvari, mesni proizvodi sadrže mnoge agense koji su ili kancerogeni ili uzrokuju širenje raka. Na primjer, u nešto više od kilograma govedine pečene na žaru ima isto toliko benzopirena kao u dimu od 600 cigareta! Kao što je poznati kršćanski teolog i vegetarijanac, dr. J.H. Kellogg, jednom primijetio sjedajući večerati za raznobojnu vegetarijansku trpezu: “Lijepo je objedovati, a da pri tom ne morate brinuti o tome od čega je vaša hrana mogla umrijeti.

Možda je jedan od argumenata koji najviše idu u prilog bezmesnoj ishrani, barem što se tiče zdravlja osobe, nepobitna i dokazima potkrijepljena korelacija između konzumiranja mesa i srčanih oboljenja. U Americi, zemlji sa najvećom potrošnjom mesa na svijetu, svaka druga osoba umrijet će od bolesti srca ili krvnih sudova. Ta oboljenja praktično ne postoje u zemljama sa malom potrošnjom mesa. Magazin Američke medicinske asocijacije izvjestio je 1961. godine kako “vegetarijanska ishrana može spriječiti devedeset do devedeset sedam posto srčanih oboljenja”. Budući da se bezmesnom ishranom smanjuje unošenje kolesterola, manji su izgledi da dođe do nakupljanja masnoća, a time i do smrti od srčanog udara ili kapi; stanje poznato kao arterioskleroza praktično je nepoznato u vegetarijanskom svijetu.

Prema Enciclopedia Britanici, “Za proteine dobijene iz orašastih plodova, mahunarki, žitarica, pa čak i iz mliječnih proizvoda kaže se da su relativno čisti u poređenju sa govedinom – koja u sebi sadrži pedeset šest posto nečiste vode”. Takva nečistoća ne šteti samo srcu, već i cijelom ljudskom organizmu. Ljudsko je tijelo složen stroj. Poput svih strojeva, za nesmetano mu funkcioniranje neka goriva odgovaraju više od drugih. Podaci pokazuju kako je meso jako neefikasno gorivo za ljudski stoj, stroj koji na kraju iznuduje plaćanje visoke putarine. Na primjer, Eskimi, koji uglavnom žive na mesu i ribi, brzo stare. Njihov prosječni životni vijek rijetko prelazi trideset godina. Kirgizi, istočnoruski narod, koji je nekad uglavnom živio na mesu, rijetko su prelazili četrdesetu. S druge strane, ima plemena kao što je na primjer pleme Hunza, koji žive u Himalajima, ili grupa paput adventista sedmog dana, uglavnom vegetarijanska kršćanske grupe, koji obično žive izmedu osamdeset i sto godina. Istraživači navode kako je vegetarijanstvo uzrok njihovog izvanrednog zdravlja i dugovječnosti. Maya Indijanci sa Yucatana i jemensko pleme semitskog podrijetla također su poznati po svom izvanrednom zdravlju i opet se niska potrošnja mesa, ili u nekim slučajevima stopostotna vegetarijanska ishrana, navodi kao glavni čimbenik koji tome doprinosi.

(iz knjige Hrana za duh; autor Steven Rosen)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja slobodno nam se obratite popunjavanjem obrasca ili nam pišite na e-mail adresu info@sretna-dusa.com

    Kontakt