Od koga dolaze blagoslovi?

Od koga dolaze blagoslovi?

Pitanje: Ima li uistinu samo Krišna moć da blagoslovi dušu, ili i neka duša posjeduje određenu moć da blagoslovi drugu dušu? Od kakve je ‘tvari’ blagoslov sačinjen?

H.H. Hridayananda das Goswami – Odgovor: To je fascinatna tema. U ISKCON-u djelujem u ulozi gurua i mogu posvjedočiti, koliko razumijem, kakve god da blagoslove mogu podariti – to su Krišnini blagoslovi – koji naizgled dolaze kroz mene.

Na primjer, siguran sam da mnogi od nas imaju iskustvo kada su davali predavanje, ili jednostavno govorili nekome, kasnije bi nam osoba, ili više njih, prišla s riječima: “Rekao si upravo ono što sam trebao čuti.” Krišna nas je očigledno naveo da kažemo ono što je bilo potrebno.

Osobno nisam primjetio da posjedujem neku određenu količinu blagoslova koje mogu dijeliti prema svome nahođenju – poput nekog novca na bankovnom računu – pa da dijelim pozajmice ili darove po svojoj volji.

Međutim, ako vjerno predstavljamo Krišnu i netko uzvrati duhovno, mogu razumjeti da će Krišna tu osobu blagosloviti. Isto tako, ako djelujemo svjesno Krišne, a netko nas vrijeđa ili uznemirava, mogu razumjeti da će Krišna toj osobi dati posljedice njezina djelovanja. Moje iskustvo je da u svakom slučaju Krišna kontrolira posljedice, bilo da su dobre ili loše.

Ne smatram da postoji nešto kao ‘skladište’ blagoslova.

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *