Pravi učitelji mogu nadahnuti svoje učenike

Pravi učitelji mogu nadahnuti svoje učenike

Ima toliko mnogo učitelja koji poznaju filozofiju i teologiju, no kako nisu istinski posvećeni poučavanju, ne mogu nadahnuti ljude duboko u srcu. Ne zaboravite, u školi ljubavi nema varanja. U materijalnim školama, neki u zadnji čas nabubaju gradivo ili čak polože ispit bez učenja. Jednostavno daju učitelju ono što traži. Učitelji koji samo traže da se gradivo ispriča na određen način, a da učenik ne shvati suštinu, varalice su. Njihovi učenici neće naučiti ništa drugo, osim što će usvojiti sklonost varanju. Mnogi diplomiraju u takvoj školi kao vješti prevaranti. Ovladali su umijećem učenja, ali shvaćaju vrlo malo, dok se pretvaraju da znaju tako mnogo.

Mogu proći sve ispite i testove na takav način da se čini kao da su učenje shvatili vrlo ozbiljno. Dakako, to se može dogoditi samo kad učenici imaju učitelja prevaranta, jer takvi učitelji nagrađuju učenike prevarante. Međutim, kod pravog učitelja učenici se ne mogu izvući ovako varajući. Pravi će učitelj pokazati koliko učenik razumije tako da bi mogao pravilno naučiti gradivo. Međutim, da bi prepoznao i pobudio ljubav u drugima, učitelj mora u sebi imati ljubavi. Zbog toga ne možemo varati u školi ljubavi. U drugim školama može se činiti da jedan učenik vrlo marljivo uči, i čak dobije dobru ocjenu, iako ne koristi sve svoje sposobnosti.

U drugom slučaju, učenik, izvana gledajući, nije tako dobar i ne dobiva dobre ocjene, ali ulaže veći napor i koristi sve svoje sposobnosti. Učitelj kojemu su važni samo izvanjski rezultati brzo će prvome učeniku dati visoku ocjenu, a drugome slabiju, ne uzimajući u obzir druge čimbenike. Međutim, mnogi učitelji shvaćaju da je nečija “petica” kvalitetnija od druge “petice” jer se jedan učenik više trudi od drugoga i da se doista udubio u suštinu gradiva. Netko može biti inteligentniji i lako položiti ispite, ali mu kasnije u životu to gradivo neće puno značiti. Drugi se učenik može više truditi da dobije dobru ocjenu, ali se istinski udubio u gradivo.

U duhovnosti su ti čimbenici od suštinske važnosti. Gospodin gleda naše mogućnosti i sposobnosti. Shvaća sva naša ograničenja i prosuđuje nas po tome koliko istinski koristimo ono što imamo. Ova je škola ljubavi divna. U materijalnom se svijetu moramo neprekidno suprotstavljati raznim napadima, ali nas škola ljubavi podsjeća na našu višu svrhu. Čak i ako naizgled nemamo dovoljno novca, zdravlja ili podrške, shvaćamo da to na koncu i nije važno jer duhovni ratnik zna da ništa ne može zaustaviti Božju ljubav. I ništa nas ne može spriječiti da dajemo ljubav što je moguće više. Svaki je trenutak prilika da dajemo i primamo više ljubavi.

(iz knjige Duhovni ratnik II; autora Bhakti Tirthe Swamija)
www.duhovniratnik.com

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja slobodno nam se obratite popunjavanjem obrasca ili nam pišite na e-mail adresu info@sretna-dusa.com

    Kontakt