Razine Ljubavi prema Bogu

Razine Ljubavi prema Bogu

Vlč. Hart – Pitanje: Što je prema vedskoj tradiciji najviša razina ljubavi prema Bogu koju ograničeno biće kao što smo vi ili ja može postići?

Satyaraja Dasa – Odgovor: Postoji devet razina usavršavanja prije nego čak i uđemo u kraljevstvo ljubavi. Prije tih devet razina možemo posjedovati nešto anda-bishbas ili slijepe vjere. Većina je vjernika, čini mi se, zapela na toj razini. Ako međutim netko ima sreću da napreduje, onda će započeti svoje putovanje prema božanskoj ljubavi.

Prvi pravi korak na putu prema duhovnom savršenstvu je sraddha. To je vrsta “vjere”, ali različita od slijepe vjere – to je iskustvena vjera – utemeljena na stečenom znanju. Nakon mnogo rođenja i smrti (reinkarnacija) osoba razvija vrstu intuitivnog znanja o Bogu. Pravo znanje i shvaćanje možda nedostaje, ali nehinjena vjera se prirodno razvija. Slijedeći nivo je sadhusanga, što znači druženje s bhaktama – predanim slugama. Ako doživljavate nešto što je više od svjetovnog života prirodno ćete potražiti one s kojima možete podijeliti to iskustvo. Zatim dolazi bhajana-kriya ili inicijacija od strane vjerodostojnog duhovnog učitelja. Malo je onih koji su u današnje doba dostigli tu razinu.

Ako osoba ima dovoljno sreće da stigne do razine pronalaženja vjerodostojnog duhovnog učitelja i primanja inicijacije od njega, onda je podobna da doista napreduje na putu transcendencije. Nakon inicijacije osoba počinje prolaziti kroz anartha-nivritti, stadij života kada sa svoje duše počinje skidati breme neželjenih loših navika. Potom dolazi nista ili “postojanost” u predanom služenju. Iz takve postojanosti osoba razvija ruci ili “ukus”. Kada osoba razvije ovaj viši, duhovni ukus, ona postaje usredotočena na put ljubavi – taj se početni stadij naziva asakti. On ubrzo prerasta u bhavu, osvit istinske ljubavi. Otuda se zatim napreduje ka premi i raznovrsnim razinama ljubavi prema Bogu. To je devet razina savršenstva.

Vlč. Hart: To je veoma znanstveno. Znate, na izvjestan je način zanimljivo da se “ljubav” opisuje na tako linearan, znanstven način. Ljubav i znanost gotovo su potpuno oprečni. Stoga je gotovo smiješno pričati o njoj na takav način.

S druge strane, sve što postoji povinuje se izvjesnim zakonima djelovanja, a ljubav nikako nije iznimka. Može nam ići samo u prilog ako znanstveno proučavamo te velike duše koje su s uspjehom razvile ljubav prema Bogu. Na taj način, izučavajući njihov proces i ponašanje, možemo ih slijediti.

Tri se grčke riječi koriste u Bibliji za obilježavanje različitih oblika ljubavi: (1) Eros, što je u osnovi vezanost koja se razvija između muškarca i žene; (2) Philadelphia, koja se odnosi na osjećaje među prijateljima; i (3) Agape, što označava ljubav prema Bogu. Ali dalje od ta tri razlikovna stupnja se ne ide. Ovaj prikaz nije tako razrađen kao onaj u vedskoj tradiciji. I Augustin i Toma Akvinski pokušali su stvari obilježiti na ovaj način, ali s manje preciznosti i uspjeha od vedskih proroka, rekao bih.

Satyaraja Dasa: Da, u svojoj Bhakti-rasamrita-sindhu, koja na znanstveni način prikazuje progresivne razine božanske ljubavi, Rupa Goswami nas vodi sve do razine Uttama-bhakti. To je najviši stupanj preme ili božanske ljubavi koju obično biće može postići.

Ali u svojoj Ujjvala-nilamani Rupa Goswami ide još dalje. Tamo on iznosi detalje o razinama koje su uglavnom izvan našeg domašaja. On govori o mahabhavi i Ujjvala-rasi. Takvu je vrstu ljubavi doživio Gospodin Caitanya. Rupa Goswami razjašnjava ove napredne razine ne bismo li možda shvatili nešto o prirodi Gospodina. Osim toga, on iznosi ove podatke da bi mukta-jive ili oslobođene duše, mogle težiti višim razinama postignuća u pokornosti prema uvijek slobodnim i vječnim pratiocima Gospodina.

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *