Svatko traga za Krišnom

Svatko traga za Krišnom

Bhagavad-gītā 4.11.

ye yathā mām prapadyante
tāms tathaiva bhajāmy aham
mama vartmānuvartante
manusyāh pārtha sarvaśaḥ

ye — svi koji; yathā — kako; mām — Meni; prapadyante — predaju se; tān — njima; tathā — tako; eva — zacijelo; bhajāmi —uzvraćam; aham — Ja; mama — Moj; vartma — put; anuvartante — slijede; manusyāh — svi ljudi; pārtha — o Prthin sine; sarvaśah — u svakom pogledu.

Kako Mi se netko preda, tako ga nagrađujem. Svatko slijedi Moj put u svakom pogledu, o Prthin sine.

Smisao:Svatko traga za Krišnom u različitim vidovima Njegovih manifestacija. Svevišnji Gospodin Krišna djelomično se spoznaje kao Njegov neosobni sjaj, brahmajayoti, i kao sveprožimajuća Nad-duša, koja prebiva u svemu, pa tako i u atomima. No Krišnu u potpunosti spoznaju samo Njegovi čisti bhakte. Krišna je predmet spoznaje svih osoba. Tako svatko biva zadovoljen u skladu sa svojom željom da ima odnos s Njim. U transcendentalnom svijetu Krišna uzvraća Svojim čistim bhaktama u transcendentalnom odnosu, ovisno o željama bhakte.

Neki bhakte žele Krišnu kao vrhovnog gospodara, neki kao osobnog prijatelja, neki kao sina, a neki kao ljubavnika. Krišna sve bhakte jednako nagrađuje, u skladu s različitom snagom njihove ljubavi prema Njemu. U materijalnom svijetu postoji ista razmjena osjećaja i Gospodin ih jednako razmjenjuje s različitim vrstama obožavatelja. Čisti bhakte druže se s Njim osobno, i ovdje i u transcendentalnom carstvu, te mogu osobno služiti Gospodina kušajući tako transcendentalno blaženstvo služenja Gospodina s ljubavlju. Što se tiče impersonalista i onih koji žele počiniti duhovno samoubojstvo uništavanjem osobnog postojanja živog bića, Krišna i njima pomaže stapajući ih sa Svojim sjajem.

Takvi impersonalisti ne prihvačaju vječnu, blaženu Božansku Osobu; zato ne mogu uživati u blaženstvu transcendentalnoga osobnog služenja Gospodina, jer su ugušili svoju osobnost. Neki od njih, koji nisu utemeljeni čak ni u neosobnom postojanju, vraćaju se materijalnim djelatnostima kako bi očitovali svoje uspavane želje za djelovanjem. Takvim se osobama ne dopušta da odu na duhovne planete, ali im se ponovno pruža prilika da djeluju na materijalnim planetima. Plodonosnim radnicima Gospodin, kao yajñeśvara, daruje željene rezultate njihovih propisanih dužnosti, a yogījima željene mistične moći.

Drugim riječima, svačiji uspjeh ovisi samo o Njegovoj milosti, a sve vrste duhovnih procesa samo su različiti stupnjevi uspjeha na istom putu. Ako osoba ne dostigne najviše savršenstvo svjesnosti Krišne, svi će njezini pokušaji ostati nesavršeni. To je potvrđeno u Śrīmad-Bhāgavatamu (2.3.10.):

akāmah sarva-kāmo vā
moksa-kāma udāra-dhīh
tīvrena bhakti-yogena
yajeta purusam param

“Bez obzira na to želi li oslobođenje ili plodonosne rezultate ili nema želja (stanje bhakte), osoba se treba svim snagama truditi da obožava Svevišnju Božansku Osobu kako bi dostigla savršenstvo, čiji je vrhunac svjesnost Krišne.”

(iz Bhagavad-gīte kakva jest; prijevod i tumačenja A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)