Uklanjanje razlika

Uklanjanje razlika

Muškarci i žene koji žele zajedno skladno živjeti ne smiju se bojati sukoba. Ova izjava može izgledati proturječno, no sukobi i razlike u mišljenjima sastavni su dio svakog odnosa. Ljepota leži u činjenici da partneri mogu zajednički riješiti probleme kad je ljubav obostrana. Čak i kad vjerujemo da nismo u krivu, možemo pitati partnera: “Kako se mogu promijeniti? Što mogu učiniti? Kako bismo što duhovnije mogli pristupiti ovom problemu?” Partner kojem je stalo neće predložiti nešto što je nemoguće i još više ćemo se zbližiti zbog razmjene.

Vaša će supruga možda reći: “Znaš, stvarno si napravio budalu od sebe. Nisi se trebao tako ponašati.” U tom trenutku imate izbor. Možete reći: “Nisam bio budala! Samo si zavidna. A ti prošli tjedan? Bila si još gora.” Ili umjesto toga možete reći: “Kako bismo to mogli popraviti? Popričajmo o tome.” Tada se možete dogovoriti kako ćete riješiti problem. Ako prvo rješenje ne pomogne, možete se dogovoriti da pokušate nešto drugo. Čak i ako se neslaganje nastavi, vaša spremnost za razgovor može biti primjer vašem bračnom partneru kako se ponašati u takvim okolnostima.

Takve situacije nisu toliko teške ako imamo osjećaj poniznosti i ako smo spremni razvijati se i učiti. Često osjećamo naklonost prema onima koji nam pojačavaju iluzije o nama. Kao dokaz toga, uglavnom nemamo vremena za ljude koji ne prihvaćaju naše krive predodžbe o nama. Što se netko više slaže s nama, to se bolje osjećamo jer nam to omogućava da nastavimo vjerovati kako je sve u redu. Budući da se ne popravljamo, naše se iluzije povećavaju i začarani se krug nastavlja. Krajnji je rezultat zbrka i nesretne veze jer nismo voljni rasti.

(iz knjige Duhovni ratnik II; autora Bhakti Tirthe Swamija)
www.duhovniratnik.com

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *