ZNANJE POSTOJI

ZNANJE POSTOJI

Čim je kontrola nad umom i osjetilima veća, tim je čovjek sretniji. Čim je potreba za udovoljavanjem materijalnim željama uma i osjetila manja, tim je duša slobodnija. Onaj čije materijalne želje plamte poput vatre i čiji su um i osjetila podčinili inteligenciju, ne može razviti najdragocjeniju duhovnu viziju.

Inteligencija je po prirodi suptilnija i superiornija od uma i osjetila. Kada moćna duhovna inteligencija usmjerava djelatnosti uma i osjetila, tada se duša sve više budi i sve jasnije prepoznaje svoju besmrtnost i urođeno blaženstvo. U esenciji, da bismo prepoznali prisutnost besmrtne duše u prolaznom materijalnom tijelu, potrebno je dozvoliti duši da živi svoj stvaran život.

Težnja za sebičnim eksploatiranjem materijalnih obilja zamagljuje viziju i sputava živo biće u prepoznavanju svog basnoslovnog božanskog blaga, svog vječnog duhovnog ja. Kada je inteligencija osnažena duhovnim znanjem, onda nam je najbolji prijatelj. Ako je inteligencija zatupljena, umrtvljena i zarobljena u paket aranžmanu s pomračenim umom, tada je čovjek u jako opasnoj situaciji.

Takav čovjek ne zna da, pod utjecajem lažnoga ega, prihvaća najgore neprijatelje kao najbliskije prijatelje. Neovladani um i korumpirana inteligencija najveći su i najgori naprijatelji jer se u njihovom društvu besmrtna duša poistovjećuje s prolaznim materijalnim tijelom, proživljavajući nebrojene bijede materijalnog postojanja.

Takav zbunjeni čovjek ne shvaća presudno važnu istinu – da niti jedna duša uopće ne mora sudjelovati u ovoj tužnoj predstavi. Nitko ne mora biti u ovom opasnom svijetu zlobe, jagme, mržnje, straha, razočaranja, ratova, bolesti, starosti i smrti. Svatko ima pravo otići u vječni duhovni svijet, božanski svijet ljubavi.

Gordan Jurković (Jananivasa Dasa)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)