Kamsa planira ubiti Krišnu

Kamsa planira ubiti Krišnu

lord_krishna_and_balaram-normal

Kamsa je tada pozvao Akrūru, jednog od potomaka Yadu dinastije u kojoj se rodio Krišna kao Vasudevin sin. Kad je Akrūra došao, Kamsa se vrlo učtivo s njim rukovao i rekao: „Dragi moj Akrūra, nemam boljeg prijatelja od tebe u Bhoja í Yadu dinastiji. Ti si najvelikodušnija osoba i zato te kao prijatelja molim za uslugu. U stvari, uzimam tvoje utočište kao što kralj Indra uzima utočište Gospodina Višnua. Molim te, odmah otiđi u Vrndāvanu i pronađi dva dječaka, po imenu Krišna i Balarāma. Oni su sinovi Nande Mahārāje. Uzmi ovu lijepu kočiju, posebno pripremljenu za dječake, i dovedi Ih odmah ovdje.

To je moja molba. Želim ubiti ta dva dječaka. Čim dođu na vrata, tamo će Ih dočekati ogromni slon Kuvalayāpida i vjerojatno ubiti. Ali ako na neki način pobjegnu, suočit će se s hrvačima, koji će ih ubiti. To je moj plan. Kad ubijem ta dva dječaka, ubit ću Vasudevu i Nandu koji podržavaju Vrsni i Bhoja dinastiju. Također ću ubiti svog oca Ugrasenu i njegovog brata Devaku, jer su moji neprijatelji i ometaju moju diplomaciju i politiku. Tako ću se osloboditi svih svojih neprijatelja.

Jarāsandha je moj tast, a majmun po imenu Dvivida je moj veliki prijatelj. Uz njihovu pomoć lako ću ubiti sve kraljeve na površini Zemlje koji podržavaju polubogove. To je moj plan. Tako ću se osloboditi svih protivnika i nesmetano vladati svijetom s velikim zadovoljstvom. Možda ti je poznato da su Šambara, Narakāsura i Bānāsura moji bliski prijatelji i kad započnem ovaj rat protiv kraljeva koji podržavaju polubogove, pomoći će mi u velikoj mjeri. Sigurno ću se osloboditi svih svojih neprijatelja. Molim te, odmah otiđi u Vrndāvanu i pozovi dječake ovdje da vide ljepotu Mathure i uživaju u hrvačkom natjecanju.”

Kad je čuo Kamsin plan, Akrūra je odgovorio: „Dragi moj kralju, smislio si dobar plan kako bi uklonio sve prepreke koje stoje na putu tvojim diplomatskim djelatnostima, ali trebaš biti pažljiv, jer tvoje djelatnosti ne moraju uroditi željenim plodom. Na kraju, čovjek snuje, a Bog odlučuje. Možemo praviti velike planove, ali ako ih ne odobri vrhovni autoritet, propast će. Svatko u ovom materijalnom svijetu zna da sve odluke donosi natprirodna moć. Netko može svojim plodnim mozgom smisliti veliki plan, ali mora znati da će snositi posljedice i biti izložen bijedi i sreći. Ali nemam ništa protiv tvog prijedloga. Kao tvoj prijatelj, izvršit ću tvoju naredbu i po tvojoj želji dovesti Krišnu i Balarāmu.”

Nakon što je dao razne upute svojim prijateljima, Kamsa se povukao, a Akrūra se vratio kući.

(iz 10. pjevanja Śrīmad-Bhāgavatama, krunskog dragulja vedske književnosti; Prijevod i tumačenja A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *