RECEPT ZA SREĆU

RECEPT ZA SREĆU

  Svi se mi u ovom materijalnom svijetu nalazimo u zatvorskom odijeljenju, okruženi zidinama rođenja, bolesti, starosti i smrti. Nije potrebno biti previše pametan da bi čovjek shvatio kako se i fudbaler sa 17 kadilaka nalazi u zatvoru gdje je svaka sreća popraćena brojnim nevoljama i bijedama. To su trostruke bijede (na sanskritu ‘kleše’) koje (bez crvenog kartona) udaraju svakoga: bijede koje potječu od drugih živih bića, bijede koje potječu od prirodnih nepogoda i bijede koje potječu od vlastitog tijela i uma.

I čim je netko više ‘nabrijan da uleti grlom u jagode’, tim će trostruke bijede biti intenzivnije. Ponekad se ‘veliki i uspješni uživatelj’ čak i upita – “Kakav je ovo svijet? Zašto je svaka sreća u paket aranžmanu s brojnim bijedama, frustracijama, razočaranjima? Zašto smo uopće ovdje?” Međutim, tu je ta Velika Reklama, vatrogasac Maya, koja gasi svaki plam želje za saznanjem.

To je ta Velika Sveta Reklama koja nas poziva da budemo jako uspješni, prisutni na sceni i nadasve sretni – vlasnici, kontrolori i uživatelji slatkih bombona razasutih svuda oko nas. Nevjerojatno, ali istinito – ta Velika Reklama uspješno nas zbunjuje i vara svake sekunde, svakoga sata, dana, mjeseca i godine, život za životom.

Ta titrava Velika Reklama poput nabujale rijeke posve nevažnih informacija zaokuplja osjetila i umove ljudi, pozivajući na uživanje, a zapravo čineći svakoga sve više zbunjenim, ustrašenim, izranjavanim, iznurenim, izluđenim. Još dok je u čovjeku tračak mladosti, snage i poleta, taj se jad može uspješno skrivati. Ali kako starost i bolest gase snagu čovjeka, tako istina o bijednom životu na robiji postaje sve ogoljenija.

Ta Velika Sveta Reklama dominantna je religija modernog čovjeka; religija koja propovijeda vjeru u nešto što nikada i nikome nije i neće uspjeti: “Budi uspješan i sretan u zoni ranjavanja! Pokaži da si veliki uživatelj u zatvoru, prolaznoj sferi materijalnog postojanja!”

A recept za sreću? Pa, sretan onaj tko je samoovladan, skroman i zahvalan što ga život ne lupa po glavi previše. Sretan onaj tko smanjuje ovisnost o izvanjskim stimulacijama i traga za srećom besmrtne duše. Tko je hrabar, neka čita:

“Takva oslobođena osoba ne osjeća privlačnost prema materijalnom osjetilnom zadovoljstvu, već uvijek u transu uživa u unutarnjem zadovoljstvu. Na taj način samospoznata duša uživa u beskrajnoj sreći jer se usredotočuje na Svevišnjeg. Inteligentna osoba ne uživa u izvorima bijede, koji nastaju dodirom s materijalnim osjetilima. O Kuntīn sine, takvi užici imaju početak i kraj i mudar čovjek ne nalazi u njima zadovoljstvo. Onaj tko nalazi sreću u sebi, tko aktivno uživa u unutarnjem zadovoljstvu i teži za unutarnjim ciljem, savršen je mistik. Oslobođen je u Svevišnjem i na kraju dostiže Svevišnjeg.” (Bhagavad-gita 5.21, 22 i 24)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)