Vođa-sluga vodi iznutra prema van

Vođa-sluga vodi iznutra prema van

Bhakti Tirtha Swami

Vođa-sluga razvija svoj karakter. Dobar karakter, poštenje, predstavlja moć. Na sanskrtu se to naziva acara i pracara. Acara znači ponašanje, a pracara doslovno znači “učenja” ili riječi. Vođine riječi i djela trebaju biti primjerni. Tako uzoran dobar karakter naziva se sadacara. Kao što smo već govorili, kasnih osamdesetih i ranih devedesetih godina 20. stoljeća američka je vlada počela proučavatí zašto su japanski poslovi mnogo uspješniji od američkih iako Amerikanci imaju bolje škole i više pogodnosti. Stanfordsko je sveučilište potrošilo milijune dolara na proučavanje te pojave. Istraživanja su pokazala da je ona više povezana s japanskim mentalitetom nego s američkom genijalnošću. Japanci imaju razvijeniju obiteljsku kulturu.

Čak i u poslovnom svijetu namještenici i upravitelji bolje od Amerikanaca rade zajedno, komuniciraju i shvaćaju unutarnje djelovanje stvari. Njihov se uspjeh temeljio na njihovim prisnijim odnosima. Japanci nisu mislili da rade za tvrtku, već da su dio tvrtke. Zato će biti spremniji kolektivno dijeliti uspjehe i neuspjehe tvrtke. Također su bili pojedinačno opunomoćeniji na poslu jer su njihove tvrtke sagrađene na timskom radu, odnosima i napose na karakteru. Američke poslovne škole sada naučavaju da uspjeh u upravljanju oko dvadeset posto ovisi o tehnici, a osamdeset posto o odnosima. Odnos, naravno, znači razumjeti potrebe ljudi i voditi iznutra prema van, s razine jakog karaktera. Vođenje izvana prema unuua znači da se sve temelji na produktivnosti i drugim izvanjskim stvarima posla.
Nastavak teksta...

Da bi opstale, mnoge organizacije, trgovačke kuće i tvrtke doslovno su prisiljene djelovati s razine zdravije komunikacije. Bez kulture brige, nema nade za dostignuća svjetskoga glasa. Japanski se uspjeh temelji na bušido i samurajskoj kulturi – kulturi dužnosti, žrtvovanja, poniznosti i marljiva rada. Osoba jaka karaktera uvijek će težiti uzdizanju u svim vidovima života. Snažan karakter znači snažan osjećaj moralnosti u svim područjima života. Kao što je Gandhi rekao. “Čovjek ne može pravilno djelovati u jednom području života dok pokušava krivo djelovati u drugom. Život je jedna nedjeljiva cjelina.” Godine 1998., kad je predsjednik Clinton bio pod istragom zbog nedopuštena odnosa u Bijeloj kući, urednik religijske rubrike u Washington Postu zamolio me da na Valentinovo nešto napišem o poštenju i čestitu vodstvu.

U svojoj poruci američkim građanima istakao sam da vođin privatni i javni život trebaju biti u skladu jedan s drugim te sam objasnio neka od načela vodstva temeljena na služenju. Vođe-sluge shvaćaju da dok znanje daje moć, karakter je moć. Ponavljamo, vođa-sluga vodi iznutra prema van. Tijekom posljednjih trideset godina imao sam priliku susresti vodeće osobe mnogih tvrtki, religijskih institucija i predsjednike država te istaknuti važnost karaktera i vođenja iznutra prema van. Samo razvijanjem vlastita karaktera vođa-sluga može imati višu svjesnost i pomoći da se uzdigne svjesnost njegovih podređenih. Vođa s višom svjesnošću očitovat će vrstan karakter, veću osposobljenost, samilost i odvažnost jer je božanski nadahnut.

Kevin Cashman u svojoj sjajnoj knjizi Leadership from the Inside Out piše:

“Da bi se održao korak sa svijetom koji se stalno mijenja, potrebno je preokrenuti većinu poslovnih strategija. Da bismo se nosili s današnjom dinamičnom stvarnošću, moramo promijenti poglede na vodstvo. Najveći je dio današnjeg vodstva taktičan i specifičan, usredotočen na izvanjska očitovanja kao što su vizija, poduzetnost, kreativnost i karizma. Međutim, ti izvanjski čirnbenci ne mogu uhvatiti bit vodstva. Vodstvo je nešto dublje, temeljnije. Ma koliko pokušavali vodstvo odvojiti od osobe, oni su potpuno neodvojivi.”
Zatvori

(iz knjige Vodstvo za doba više svijesnosti II: autor Bhakti Tirtha Swami)
www.duhovniratnik.com

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)