I mrav ima mozak!

I mrav ima mozak!

wood-ant

Śrīla Prabhupāda: Atmosfera sadrži sve elemente potrebne za održavanje života: zemlju, vodu, vatru, zrak i eter. Ovi elementi su prisutni u svakom materijalnom očitovanju. Na primjer, u mom tijelu ima vode, iako je ti ne možeš vidjeti. Slično tome, ne možeš vidjeti vatru u mom tijelu, ali tijelo je ipak toplo. Odakle potječe ta toplina? Ne vidiš nikakvu vatru. Vidiš li da ikakva vatra gori u mom tijelu? Odakle onda potječe toplina? Što je odgovor? Svu materiju predstavlja spoj pet grubih elemenata (zemlje, vode, vatre, zraka i etera) i tri suptilna elementa (uma, inteligencije i lažnog ega).

Karandhara: Prema vedskoj znanosti, materijalna energija počinje s lažnim egom i zatim se razvija u inteligenciju, um i grube elemente — eter, zrak, vatru, itd. Stoga su isti osnovni sastojci prisutni u svoj materiji. Da li je to točno?

Śrīla Prabhupāda: Da. Stvaranje materijalnog svemira nalikuje rastu velikog banjanovog drveta iz sićušnog sjemena. Nitko u sjemenu ne može vidjeti drvo, ali ono sadrži sve sastojke neophodne za drvo, uključujući i neophodnu inteligenciju. U stvari, svako tijelo je jednostavno uzorak svemira. Tvoje i moje tijelo su različiti, mali svemiri. Stoga je u našim tijelima prisutno svih osam materijalnih elemenata, kao što je prisutno u cijelom svemiru. Slično tome, tijelo insekta je još jedan svemir.

Karandhara: Što je s atomom?

Śrīla Prabhupāda: I za njega vrijedi isto: svi sastojci su prisutni u atomu. Anor anīyān mahato mahīyān [Katha Upanisada 1.2.20]. To znači da je sve sastavljeno od istih osnovnih elemenata, bez obzira da li je beskrajno veliko ili beskrajno malo. Taj princip vrijedi u cijelom materijalnom svijetu. Kao što mali ženski sat ima cjelokupni mehanizam potreban za nesmetan rad, tako i mrav ima svu moždanu supstancu neophodnu za snalaženje u životu. Kako je to moguće? Da bi na to pravilno odgovorio, moraš pažljivo proučiti moždana vlakna mrava. Ali to ne možeš učiniti. Pored toga, postoji bezbroj insekata koji su manji od mrava. To znači da te sićušne aktivnosti moraju biti uređene na mehanički način, ali znanstvenici ga ne mogu otkriti.

(iz knjige Život nastaje iz života; autor A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)