Akrura odlazi po Krišnu

Akrura odlazi po Krišnu

lord_krishna_and_balaram-normal

Akrūra je mislio: “Tako se radujem što ću danas vidjeti ta ista lotosolika stopala. Sigurno ću vidjeti Krišnino prekrasno lice, ukrašeno tilakom, Njegov osmijeh i Njegovu kovrčavu, crnu kosu. Siguran sam da će mi se pružiti ova prilika, jer srne danas prolaze s moje desne strane. Vidjet ću ljepotu duhovnog carstva Visnuloke, jer je Krišna Vrhovni Visnu, koji se pojavio po vlastitoj volji. On je riznica sve ljepote; stoga će moje oči danas biti potpuno zadovoljne.”

Akrūra je bio uvjeren da je Gospodin Krišna Vrhovni Visnu. Gospodin Visnu prelazi pogledom po materijalnoj energiji i tako nastaje kozmičko očitovanje. Iako je Gospodin Visnu stvoritelj materijalnog svijeta, Svojom energijom ostaje slobodan od utjecaja materijalne energije. Gospodin Svojom unutarnjom moći može raspršiti tamu materijalne energije. Krišna, koji je prvobitni Visnu, stvorio je stanovnike Vrindavane ekspandirajući Svoju unutarnju moć. U Brahma-samhiti je potvrđeno da su Krišnino prebivalište i parafernalija ekspanzije Njegove unutarnje moći. Ista unutarnja moć ispoljava se na Zemlji kao Vrindāvana, u kojoj Krišna uživa sa Svojim roditeljima u društvu prijatelja, dječaka pastira, i gopija. Iz Akrūrine izjave možemo jasno vidjeti da su stanovnici Vrindāvane, koji s ljubavlju služe Gospodina, transcendentalni prema gunama (vezujućim silama) materijalne prirode, kao i sam Krišna.

Akrūra je također razmišljao o svrsi Gospodinovih transcendentalnih zabava. Smatrao je da su Krišnine transcendentalne djelatnosti, pouke, osobine i zabave, namijenjene dobrobiti svih ljudi. Ljudi mogu uvijek ostati svjesni Krišne razgovarajući o Gospodinovom transcendentalnom obliku, osobinama, zabavama i parafernaliji. Zahvaljujući tome, cijeli svemir može živjeti sretno i u miru napredovati. Ali civilizacija u kojoj nema svjesnosti Krišne samo je ukras na mrtvom tijelu. Mrtvo tijelo može biti vrlo lijepo urešeno, ali bez svjesnosti, takvi ukrasi su beskorisni. Ljudsko društvo bez svjesnosti Krišne je beskorisno i beživotno.

Akrūra je mislio: Taj Svevišnji Gospodin, Krišna, sada se pojavio kao jedan od potomaka Yadu dinastije. Principi religije su Njegovi propisani zakoni. Oni koji se pokoravaju takvim zakonima su polubogovi, a oni koji ih krše su demoni. Krišna je došao zaštititi polubogove, koji se pažljivo pokoravaju zakonima Svevišnjeg Góspodina. Polubogovi i bhakte Gospodina nalaze zadovoljstvo u slijeđenju Krišninih zakona, a Krišna im sa zadovoljstvom pruža svu zaštitu. Ove Krišnine djelatnosti, Njegovo pružanje zaštite bhaktama i ubijanje demona, uvijek pružaju dobrobit ljudima koji slušaju i pričaju o njima. To je potvrđeno u Bhagavad-gīti. Bhakte i polubogovi uvijek pjevaju o slavnim djelima Gospodina.

(iz 10. pjevanja Śrīmad-Bhāgavatama, krunskog dragulja vedske književnosti; Prijevod i tumačenja A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada)

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)