Bogatstva Prirode

Bogatstva Prirode

Šrimad Bhagavatam 1.8.40

ime jana-padah svrddhah
supakvausadhi-virudhah
vanadri-nady-udanvanto
hy edhante tava viksitaih

ime — svi ovi; jana-padah — gradovi i sela; svrddhah — u procvatu; supakva — zreli; ausadhi — bilje; virudhah — povrće; vana — šume; adri — brda; nadi — rijeke; udanvantah — mora; hi — zacijelo; edhante — povećavaju se; tava — Ti; viksitaih — pogledao.

Svi ovi gradovi i sela u punom su procvatu jer ljekovitog bilja i žita ima u izobilju, drveće je bremenito plodovima, rijeke teku, brda su puna minerala, a oceani bogatstva, samo zahvaljujući Tvome pogledu.

SMISAO: Ljudsko društvo cvjeta zahvaljujući prirodnim darovima, a ne golemim industrijskim poduzećima. Ta su poduzeća proizvodi bezbožne civilizacije i uzrok uništenja uzvišenih ciljeva ljudskoga života. Što više nastavimo razvijati takve mučne industrije koje cijede životnu energiju iz živoga bića, tim će ljudi biti nemirniji i nezadovoljniji, iako će mali broj njih živjeti raskošno na račun svih ostalih. Prirodni darovi kao što su žitarice, povrće, voće, rijeke, brda puna dragulja i minerala i mora puna bisera obnavljaju se po naredbi Svevišnjega. Po Njegovoj želji, priroda ih stvara u izobilju ili uskraćuje.

Zakoni prirode pružaju čovjeku mogućnost da iskoristi te Božje darove i zahvaljujući njima živi u blagostanju, a da pri tom ne bude obuzet duhom iskorištavanja i gospodarenja nad materijalnom prirodom. Što više pokušavamo iskorištavati materijalnu prirodu prema svojim hirovima za uživanjem, tim ćemo se više zaplesti u posljedice takvog iskorištavanja. Ako imamo dovoljno žitarica, voća, povrća i bilja, zašto bismo onda održavali klaonice i ubijali jadne životinje? Da bi jeo, čovjek ne mora ubiti životinju, ako ima dovoljno žitarica i povrća. Rijeke natapaju polja i čine ih plodnima te imamo više nego što nam je potrebno.

Brda stvaraju minerale, a oceani dragulje. Ako ljudska civilizacija ima dovoljno žitarica, minerala, dragulja, vode i mlijeka, zašto bi onda trebala žudjeti za užasnim industrijskim poduzećima po cijenu rada nesretnih ljudi? Međutim, svi ovi prirodni darovi ovise o milosti Gospodina. Zato se trebamo pokoravati Gospodinovim zakonima i predanim služenjem dostići savršenstvo ljudskoga života. Sve na što Kuntidevi ukazuje točno je. Ona želi da im Bog podari Svoju milost, kako bi se prirodno blagostanje nastavilo Njegovom milošću.

– Kraljica Kunti govori Šri Krišni, pogl. Molitve kraljice Kunti

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)