Duhovni je život androgin

Duhovni je život androgin

Duhovno napredne osobe koje su prirodno androgine, integrirale su mušku i žensku stranu. Duhovno jaka žena ima pristup dominantnoj muškoj energiji koja joj omogućava odlučno djelovanje. a duhovno jak muškarac može lako očitovati ženske odlike kao što su poniznost i osjećajnost. Kako duhovno napredujemo. postajemo sve predaniji Gospodinu tako da nismo pod utjecajem onoga što drugi misle. Kad se to dogodi, nismo toliko vezani za tradicionalne uloge spolova i možemo lakše izraziti odlike koje se pripisuju suprotnome spolu. Sposobni smo živjeti istinski i spontano bez straha i lažne sentimentalnosti. Ne možemo se nepotpuni vratiti kući, Bogu. To znači da se ne možemo vratiti misleći da smo samo muškarac ili samo žena. Da bismo napredovali, moramo razviti razumijevanje androginije, koja nije samo fizička ili seksualna.

Već smo spomenuli da društvo želi da mislimo da je ljubav seks i da se moramo izražavati seksualno kako bismo imali vezu s drugim ljudima. Međutim, ne smijemo zaboraviti da nitko nije privlačniji od visoko razvijene duhovne žene ili muškarca. Svatko želi biti s takvom osobom: to je prirodno. No to ne znači da odnos mora biti otvoreno seksualan. Kad se počnemo duhovno razvijati, moramo se truditi da ne uznemiravamo druge osobe. Na primjer. kako muškarac bude postajao cjelovitije biće, njegova će se ženska strana početi očitovati. U toj početnoj fazi, muškarac će se osjećati toliko okrijepljen ženskim energijama da će ih očajnički željeti što snažnije osjećati. Ne bude li oprezan, mogu ga početi privlačiti jedna žena za drugom i osjećat će potrebu da bude intimno povezan sa svakom od njih. Ako ne shvati da je taj osjećaj rezultat buđenja ženske strane, može postati promiskuitetan. Žena može imati slično iskustvo i biti privučena nizom muškaraca kad se probudi njezina muška strana. Ako nismo oprezni, možemo se početi nepromišljeno upuštati u seksualne aktivnosti. Taj fenomen možemo vidjeti i u nekim novim new-age organizacijama u kojima muškarci i žene rutinski prakticiraju “slobodnu ljubav”.
Nastavak teksta...

Moramo se oduprijeti porivu da se neograničeno upuštamo u seksualne aktivnosti. Na kraju ćemo samo frustrirati sebe i druge. Frustracija može postati još jedan čimbenik koji doprinosi homoseksualnom ili lezbijskom načinu života. Mnoge se žene umore od veza i žale se: “Kad sam pokušala pronaći muškarca na koledžu, nije mi uspjelo. Pokušala sam naći muškarca u uredu; nije uspjelo. Pokušala sam se povezati sa starijim muškarcem; nije uspjelo. Kad sam se pokušala vezati za mlađeg muškarca, opet nije išlo. Onda sam pokušala naći duhovnu osobu i opet sam bila iskorištena. Dosta mi je. Sada želim ženu.” U procesu pokušaja pronalaženja partnera mnoge su žene doživjele neprekidno vrijeđanje, zlostavljanje i iskorištavanje te su izgubile zanimanje za muškarce. Nažalost, žena u toj situaciji može nastaviti doživljavati nedostatak integracije jer ne može biti potpuno cjelovita ako sama igra ulogu dominantna muškarca, potiskujući svoju ženstvenost.

Muškarci se mogu naći u sličnoj situaciji, zaključujući: “Dosta mi je žena. Pronaći ću muškarca, nekoga sa sličnim iskustvima. Barem ćemo moći razumijeti jedan drugoga”. U nekim slučajevima takvom muškarcu mogu nedostajati jaka muška obilježja te lako postaje vezan za drugog muškarca koji ima dominantna svojstva. Ustvari, traži muškarca kojeg nema u njemu samom te ga pokušava naći u nekom drugom. U današnjem društvu mnogi homoseksualci postaju duboko duhovni jer su doživjeli razočaranja na svim stranama i spremni su za stvamu promjenu. Žele istinsku vezu s nečim višim. Ponavljam, ne smijemo ih osuđivati jer je njihovo ponašanje vapaj za ljubavlju. Nažalost, budući da taj vapaj nije usklađen s razvojnim potrebama cijelog bića, može uzrokovati uznemirenje i zbrku.
Zatvori

(iz knjige Duhovni ratnik II; autor Bhakti Tirthe Swamija)
www.duhovniratnik.com

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)