Iskrivljenja u materijalističkom svjetonazoru

Iskrivljenja u materijalističkom svjetonazoru

S ulaskom u dvadeset i prvo stoljeće zapadnjački materijalistički model društva stekao je prevlast diljem planeta. Nažalost, zbog ozbiljnih iskrivljenja u materijalističkom gledanju na svijet čovječanstvo ne može imati održivu budućnost ako ne promijenimo nazore na svijet i ponašanje. Kada druga ljudska bića i ovaj planet smatramo samo fizičkim entitetima i predmetima koji su namijenjeni samo ostvarenju naših sebičnih ciljeva, nismo motivirani da preispitamo grananje i dublji smisao onoga što činimo.

Mislimo samo na ono što je trenutačno ekonomski korisno ili što će donijeti moć i vlast sada, ne vodeći računa o budućim posljedicama. Ako ne uzmemo u obzir oba čimbenika, i fizički i duhovni, velika je mogućnost da ćemo naškoditi drugima a na kraju i sami sebi.

Prije nekoliko godina prisustvovao sam sastancima s tadašnjim predsjednikom Zambije, Kaundom. Želio je prirediti gozbu u našu čast u znak zahvalnosti za rad našega Instituta u njegovoj zemlji. Naravno, pozvao je članove Centralnog komiteta, koji su uglavnom bili marksisti. To se pokazalo veoma zanimljivim. U razgovorima sam taktično izazvao članove njegovoga komiteta da ozbiljno razmotre proturječnost osjećaja svoga identiteta: “Nazivate se marksistima”, rekao sam. “No ipak, vi ste i Afrikanci i duhovni ljudi.

Odrasli ste okruženi drevnim proročanstvima i drevnom mudrošću. Zar ne vidite kako marksizam ne pristaje vašem afričko-duhovnome usmjerenju? Marksizam je biheviorističko stajalište koje polazi od pretpostavke da je ljudsko biće samo mehanički entitet, neusklađen sa svemirom ili s bilo kojim višim sustavom postojanja. Kako se te dvije filozofije mogu pomiriti kad su po prirodi suprotne?”

Kad sam pridobio njihovu pozornost, priznao sam da marksizam ima dobre namjere jer u biti zastupa ideju da se trebamo brinuti o svojoj braći i sestrama. Također napada klasne razlike i rasizam. Međutim, unatoč dobrim nakanama, ne drži se svojih premisa. Kako možete biti zaštitnik svoje braće i sestara kad poričete postojanje božanske Majke i Oca? Što vas čini braćom i sestrama ako nemate zajedničke roditelje? Slično tome, kako možete biti zaštitnici braće i sestara kad se uzdate samo na materijalne stvari koje su potpuno prolazne i privremene?

Danas vidimo da se komunistički poredak raspao. Ali duhovno govoreći, mala je ili nikakva razlika između takozvane kapitalističke nacije i komunističke nacije jer nijedna istinski ne potiče višu svjesnost. Oba politička i društvena sustava dijele slično materijalističko gledanje stvamosti. Također imaju zajednički središnji motiv: iskorištavanje. Zar ima neke razlike ako vas iskorištavaju komunisti ili kapitalisti, monarhija ili oligarhija? Iskorištavanje je iskorištavanje.

(iz knjige Duhovni ratnik III; autor Bhakti Tirthe Swamija)
www.duhovniratnik.com

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *