Konzumiranje mesa i glad u svijetu

Konzumiranje mesa i glad u svijetu

world+hungerRazmotrite sljedeće statističke podatke. Tisuću jutara pod sojom daje 562 kg upotrebljivih proteina; tisuću jutara pod rižom daje 469 kg upotrebljivih proteina; dok tisuću jutara pod kukuruzom daje 504 kg upotrebljivih proteina. A sad razmotrite ovo: kad se urodom sa tisuću jutara pod sojom, kukuruzom, rižom ili pšenicom hrani june određeno za tov, dobija se samo oko 63 kg upotrebljivih proteina. Ova i druga otkrića ukazuju na uznemirujući zaključak: konzumiranje mesa u izravnoj je vezi s glađu u svijetu. Neki nutricionisti, ekolozi i političari ističu da kad bi SAD hranile siromašno i gladno stanovništvo svijeta onom količinom žita i soje sa kojom hrane domaće životinje, mogli bismo potpuno eliminirati glad i užase koji je prate.

Ustvari, nutricionist sa Harvarda Jean Mayer procjenjuje kako bi smanjenje proizvodnje mesa za samo deset posto oslobodilo dovoljno žita za ishranu šezdeset milijuna ljudi. To je stvar podataka: u pogledu zemlje, vode i sredstava, meso je najskuplja i najdjelotvornija “hrana” koju itko može jesti. Samo oko deset posto proteina i kalorija kojima hranimo domaće životinje vraćaju se kroz meso tih životinja. K tome, stotine tisuća jutara obradivog zemljišta koristi se za uzgoj domaćih životinja namijenjene ishrani. Jedno jutro upotrijebljeno za uzgoj juneta daje samo oko pola kilograma proteina. To isto jutro, zasijano sojom, dat će osam i pol kilograma proteina. Ukratko, uzgoj životinja za hranu predstavlja užasno traćenje prirodnih bogatstava svijeta.

Pored gubitka obradivog zemljišta, procjenjuje se kako se za uzgoj domaćih životinja troši osam puta više vode nego za uzgajanje povrća, soje ili žitarica, jer životinje moraju piti, a žitarice kojima se one hrane moraju biti zalijevane. Rezimirajmo: milijuni će i dalje nastavljati umirati od žeđi i gladi, dok će privilegirana nekolicina konzumirati ogromne količine proteina, puštajući pri tom da uludo propadnu zemljište i voda. Da ironija bude veća, to isto meso najgori je neprijatelj njihovih tijela.

(iz knjige Hrana za duh; autor Steven Rosen)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja slobodno nam se obratite popunjavanjem obrasca ili nam pišite na e-mail adresu info@sretna-dusa.com

    Kontakt