Krišna brine osobno!

Krišna brine osobno!

Balarama-massages-Krishna

Jednom davno živio je brahmana koji je pisao komentare na Bhagavad-gitu. Kada je stigao do stiha u kojem Krišna kaže da se osobno brine za svoje bhakte, u njemu se probudila sumnja: “Može li se Krišna uistinu osobno brinuti za sve svoje bhakte? Ta On ima toliko posla!” Budući da si brahmana to nije mogao zamisliti, oštrim je perom izgrebao riječ “osobno”. Međutim, nije nastavio s radom jer nije mogao prestati razmišljati o tom stihu. Tako je na kraju zamolio svoju ženu da mu nešto skuha – dok se on u međuvremenu okupa u obližnjoj rijeci. Kada je supruga željela uzeti namirnice – shvatila je da je smočnica prazna. Bespomoćno se pitala što da učini. Odlazak u susjedno selo oduzeo bi joj previše vremena. Međutim, upravo tada začula je kucanje na vratima. Nakon što ih je otvorila, ugledala je dva predivna dječaka s velikim košarama punim namirnica.

“Čuli smo da više nemate zaliha. Molimo da uzmete ove namirnice”, rekao je jedan od tih nadzemaljski lijepih dječaka. Žena brahmane bila je jednako iznenađena koliko i obradovana, pa je upitala: “Kako ste znali da više nemamo namirnica? Jeste li vi prijatelji moga muža?” Također ih je zamolila da ostanu i objeduju s njima. Onda je mlađi dječak, čija je put bila plavičasta, odgovorio: “Poznajemo vašega muža jako dobro, a također znamo i da je bezobziran. Stoga se nećemo ovdje više zadržavati, inače bi se mogao vratiti i ponovno me zlostavljati.” S tim su se riječima dječaci okrenuli, a brahmanina je supruga vidjela kako su leđa dječaka koji joj je odgovorio jako izgrebana. Još prije nego je stigla nešto reći, njih su se dvojica udaljili i nestali. Kada se nakon nekih sat vremena brahmana vratio kući, vidio je svoju ženu kako ljutitog izraza lica sjedi pognuta nad jelom. To ga je jako iznenadilo jer ga je obično čekala kako bi ručali zajedno.

“Mogu li znati zašto već objeduješ?”- upitao je.

“Zato što si ti okrutna osoba. Izgubila sam svo poštovanje prema tebi.” – odgovorila je supruga svome mužu brahmani. Začuđen, brahmana ju je upitao: “Možeš li mi to pobliže objasniti? Ta znaš da se strogo držim principa nenasilja i da ne ubijam čak ni komarce.”

“Ali zato mučiš malene dječake”, zajecala je njegova žena i ispričala mu cijeli događaj. Brahmana je odmah shvatio – ta dvojica dječaka bili su Krišna i Balarama! Krišna se pojavio da bi pokazao kako se uistinu brine za Svoje bhakte – i to osobno! Budući da je Bhagavad-gita istovjetna s Njegovim duhovnim tijelom, kada je izgrebao stranicu Gite, izgrebao je i Gospodinova leđa.

Bhagavad-gītā 9.22.

ananyāś cintayanto mām
ye janāh paryupāsate
tesām nityābhiyuktānām
yoga-ksemam vahāmy aham

ananyāh — koje nemaju drugi cilj; cintayantah — usredotočuju; mām — na Mene; ye — one; janāh — osobe; paryupāsate — pravilno obožavaju; tesām — njima; nitya — uvijek; abhiyuktānām — utemeljene u predanosti; yoga — potrepštine; ksemam — zaštitu; vahāmi — osiguravam; aham — Ja.

Ali onima koji Me uvijek obožavaju s nepodijeljenom predanošću, meditirajući na Moj transcendentalni oblik, dajem ono što im nedostaje i čuvam ono što imaju.

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *