Krišnu nije teško voljeti

Krišnu nije teško voljeti

Svijet je pun obilja poput ljepote, znanja, bogatstva, snage, slave i (zanimljivo) odvojenosti. Obilja su privlačna. Obilja su zamamna. Obilja želimo posjedovati i uživati u društvu onih koji ih posjeduju. Što onda znači ta odvojenost? Kako to može biti obilje? Vede čak kazuju da (od svih gore navedenih) odvojenost je najveće obilje.

Odvojenost ili nevezanost za materijalna obilja prirodno se događa s duhovnom cjelovitošću. Čim je čovjek duhovno zreliji, čim je više svjesniji svog besmrtnog duhovnog ja, tim je ispunjeniji i sretniji u sebi. Takva se osoba opisuje kao atmarama (atma – duša, rama – zadovoljstvo).

Od svih nevezanih atmarama, najveći je onaj tko je ipak vezan, ali ne za materijalna obilja, već za ona izvorna – duhovna. Sva beskrajna duhovna obilja ljepote, znanja, bogatstva, snage, slave i odvojenosti nalaze se u Krišni i dolaze od Krišne. Obilja se nisu tek tako dogodila slučajno. Krišna je izvor i vlasnik svih najčarobnijih neograničenih obilja i zato je Krišna poznat kao Bhagavan (bhaga je obilje, van znači posjedovati).

Krišna je, kao prvobitni Atmarama, potpuno nevezan za sva svoja i tuđa (a i ta tuđa su isto Njegova) obilja ljepote, slave, znanja itd., ali ipak je ranjiv i slab na nešto drugo. Slab je na predanost i ljubav. Ta se ljubavna predanost u Vedama opisuje kao bhakti. Bhakti je kriptonit za Super-Krišnu!

Čim je netko više u ljubavi s Krišnom, tim više upoznaje Krišnu i shvaća da su sva najprivlačnija rajska obilja materijalnog svijeta samo blijedi odraz, puka sjenka, naspram sveprivlačnog Krišne. Jedino najdivniji Krišna ima moć da samu dušu uroni u neograničeni ocean zadovoljstva, sreće i ljubavi.

Dhruvina spoznaja je basnoslovno dragocjena: “Moj Gospodine, želeći najveće rajsko obilje i najuzvišeniji položaj u materijalnom svijetu, vršio sam oštre strogosti i pokore. Ali sada sam dobio Tebe, koji si teško dostižan čak i za najveće polubogove, mudrace i svete kraljeve. Tragao sam za polomljenim šarenim stakalcima, a našao sam božanski transcendentalni dragulj. Sada kada imam Tebe, ne želim više ništa. U potpunosti sam zadovoljan”.
~CC Madhya 22.42

Krišnu nije teško voljeti. Zato nam Isus Krist daje najdragocjeniju uputu – Voli Boga svim svojim srcem, svom svojom dušom, cijelim svojim bićem! Isus nam također kaže – Ne možeš sjediti na dvije stolice. Ne možeš služiti dva gospodara; Boga i bogatstvo.

Živio Krist Kralj!
Sretan Uskrs!

Gordan Jurković (Jananivasa Dasa)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja slobodno nam se obratite popunjavanjem obrasca ili nam pišite na e-mail adresu info@sretna-dusa.com

    Kontakt