Nepogrešivi Poštar Karma

Nepogrešivi Poštar Karma

Netko može (nešto kao) pokušavati živjeti život duše, život ljubavne povezanosti s najdivnijim Bogom, ali u isto vrijeme imati stav mržnje, omalovažavanja ili prezira prema ženama, muškarcima, srbima, hrvatima, tamnoputim ljudima, migrantima, navijačima Dinama ili Hajduka, članovima neke političke stranke, pripadnicima one tamo grupe itd.

Autentična duhovna osoba nikada nema takav destruktivan stav jer, unatoč svim izvanjskim razlikama, vidi dublji i vječni princip – besmrtnu dušu koja se trenutno nalazi u specifičnim karmičkim okolnostima.

Zapravo, mržnja i prezir prema bilo kome dovesti će nas u istu takvu situaciju, ako ne u ovome životu, onda sigurno u sljedećem.

Npr., ako neki muškarac prezire žene, omalovažava ih ili ih tretira kao puku robu za konzumaciju, u idućem će životu dobiti tijelo žene i morati izravno na sebi doživjeti takva iskustva. Vrijedi i obrnuto.

Ako netko mrzi pripadnike neke druge religijske tradicije i nanosi zlo tim ljudima, morati će se i sam naći u vrlo neprijatnim okolnostima, doživljavajući patnju koju je nanosio drugima.

Ako netko tretira besmrtne duše u tijelima životinja kao puku robu za konzumaciju, u brojnim idućim životima morati će prihvatiti tijela životinja i iskusiti istu količinu patnje, koja stvarno nije mala.

Zakon karme je jako kompleksan i nemoguće ga je potpuno objasniti, čak i kroz više knjiga, ali izreka ‘kako siješ, tako i žanješ’, daje solidan nagovještaj.
Perica može veselo po glavi lupati čvrge Ivici, ali kada i po Peričinoj glavi veselo zaplešu tvrde čvrge, onda počinje razumijevati što zapravo čini drugima. Pomračena svjesnost znači da čovjek, u svom ludilu, ne želi vidjeti ono što je posve očigledno. A onda na vrata pokuca poštar Karma i zaštambilja čvrge po glavi; dostavi upravo onu robu koja je naručena. Nakon toga, nepogrešivi poštar nas pogleda u oči i pita: “I, kako ti se čini? Evo, ovdje potpiši da si primio. Do viđenja!”

Između Karme i Krišne, biramo i kombiniramo. Krišna je učitelj za one kojima je čvrga sasvim dovoljno, a Karma je učitelj za – ‘pa može još malo, evo tu s lijeve strane…’

Gordan Jurković (Jananivasa Dasa)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)