Plivanje uzvodno

Plivanje uzvodno

Rijetko si postavljamo ozbiljna pitanja o tome koliko je naš svjetonazor ispravan. Vrlo često smo čak i nesvjesni našeg pogleda na život i svijet, već jednostavno, kao prosječno ljudsko biće, imamo potrebu da nas se prihvati takvima kakvi jesmo. Ne vidimo da je potrebna promjena našeg karaktera.

Iz perspektive duhovnog znanja Veda, u ljudskom obliku života imamo nevjerojatan potencijal, ali isto tako i izuzetno veliku odgovornost. O tome najčešće ne razmišljamo dovoljno duboko, odgovorno i ozbiljno.

Određene obrasce djelovanja prenosimo iz života u život i oni ostaju zabilježeni kao snažni utisci u našoj podsvijesti, tj. u našem umu. Ti se utisci na sanskritu nazivaju samskare. Određene navike koje smo stvorili ostavljaju određene impresije ili utiske u našoj podsvijesti. Neprekidnim ponavljanjem tih navika one postaju čvrsto utisnute i jako ih je teško promijeniti.

Jedini način da ih promijenimo su redovne duhovne vježbe, ulaganje napora u promišljanje i stvaranje novih obrazaca. No nije dovoljan samo naš napor. Potrebna nam je Božanska milost. Postoje različiti aspekti duhovnih vježbi koje su namijenjene podešavanju određene frekvencije našeg srca i uma na razinu poniznosti i zahvalnosti i koje nam, isto tako, omogućuju da kiša milosti natopi taj zapečeni put samskara kako bi mogli stvarati nove samskare ili nove utiske.

Priroda ovog svijeta je propadanje ili tamas. Energija neznanja i prepuštanje liniji manjeg otpora sasvim su prirodni u ovome svijetu. Sve ostalo je plivanje uzvodno, što je jako teško ako struja ide prema dolje i postojat će veliki otpor. To je izazov s kojim se susrećemo u ovome svijetu, ali nemjerljiva je vrijednost pristanka na plivanje uzvodno.

— Tomislav Klasnić (Sundarananda das), Bhakti Yoga Centar, predavanje, 17. 04. 2020.

Brojna predavanja na temu vedske duhovne misli dostupna su u video formatu na Facebook stranici Bhakti Yoga Centra. Kliknuti ovdje.

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *