Potraga za cjelovitošću

Potraga za cjelovitošću

Muškarci i žene međusobno se progone u potrazi za cjelovitošću. Muškarac, kojemu nedostaju neke osnovne ženske crte, traži ženu koja će mu dati ono što mu je potrebno. Ustvari, traži ženu koja nedostaje u njemu samom. Slično tome, žena traži izvan sebe muški aspekt koji je uspavan u njoj samoj. Svi mi u sebi imamo određeni stupanj neravnoteže između ženskih i muških odlika. Uspostavljanjem ravnoteže između njih postajemo cjeloviti. Što smo spremniji vrednovati ženinu mušku stranu i muškarčevu žensku stranu, to će nam odnosi biti zdraviji. Postajući sami uravnoteženi i potpuni, lakše ćemo privući slično uravnoteženog i potpunog partnera koji će nam pomoći u službi. Kad se dvije nepotpune osobe nađu zajedno, rezultat nije cjelovitost, nego još veća frustracija.

Dvije bijedne osobe ne mogu se međusobno usrećiti. Prezauzete su pokušavajući pronaći ispunjenje za sebe. Kad zbog nečega postanemo previše očajni, moramo biti oprezni. Sve dok vjerujemo da će nas netko “tamo negdje” usrećiti, nećemo biti uspješni niti u jednoj vezi. No kad dobijemo pristup dubljim razinama sebe samih, dostižemo prirodan sklad s prirodom i sa Svevišnjom Božanskom Osobom. Tada postajemo potpuniji i imamo bolju ravnotežu između muških i ženskih energija. Kad se dvije cjelovite osobe nađu zajedno, imaju priliku razviti čvrst odnos. Nisu izrazito dominantne ili ovisne i ne manipuliraju jedna drugom podupirući vlastite nesigurnosti. Takvi se ljudi ne ponašaju kao prosjaci u potrazi za osobom koja će na njima napraviti čudo. Čak ako i ne uspiju privući partnera, neće se osjećati izgubljenima jer će cijeniti sve što je Gospodin za njih učinio. Umjesto da pokušavaju steći nešto za sebe, željet će podijeliti svoju cjelovitost s drugima.

U takvom stanju počinju nalikovati — na svoj mali način — božanskoj riznici, Svevišnjem Gospodinu, koji širi ljubav prema svima. Što smo cjelovitiji, to smo prirodnije puni ljubavi, sposobni za božanska druženja, jer smo u svojoj biti bića puna ljubavi koja su samo privremeno prekrivena. Počinjemo sve više doživljavati cjelovitost shvaćajući svoju unutarnju prirodu duhovne duše i doživljavajući povezanost s Gospodinom. Međutim, u potrazi za cjelovitošću moramo biti oprezni da ne počnemo vjerovati da smo zdraviji i uravnoteženiji od ostalih. Ne zaboravite, svi smo bolesni jer smo se rodili u ovim materijalnim tijelima. Ovaj ograničeni fizički svijet je svijet frustracije, depresije, tjeskobe i potištenosti u kojem živimo iz dana u dan čeznući za zadovoljstvom i ekstazom za koje znamo da negdje postoje. Pitamo pomahnitalo: “Gdje je ta ljubav?” Osamljeni i potišteni, znamo da nešto nije u redu s nama jer jednostavno ne možemo pronaći ono za čim tragamo.

(iz knjige Duhovni ratnik II; autora Bhakti Tirthe Swamija)
www.duhovniratnik.com

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *