Priče o Śri Nrsimhadevi iz Mayapura (1. dio)

Priče o Śri Nrsimhadevi iz Mayapura (1. dio)

Ugra Narasimhadev - black

Činjenica da ljudi jednostavno vole slušati priče razlog je zašto su neki od vedskih zakona postupno prenošeni u obliku priča, kao što su epovi Mahabharata i Ramayana, te povjesnice Purane. Kada se takve priče tiču zabava Gospodina i Njegovih bhakta zovu se lile. Kao pujari Gospodina Nrisimhadeve u Mayapuru, zamoljen sam da ispričam neke prispodobe u svezi s Njim, ali za razliku od šastra (svetih spisa) ove ”lile” nemaju autoritet, osim kao svjedočenja bhakta koji su ih ispričali. U mnogim slučajevima nema drugih svjedoka. Iako sam općenito prilično skeptičan glede mističnih iskustava drugih ljudi, nedavno se počelo događati previše toga pa sam sjeo i zapisao ih. Na primjer, za vrijeme posljednjeg Gaura-purnima festivala, pozvao sam gospođu iz oveće grupe i zamolio je da podijeli damama Gospodinovu caranamritu (voćni sirup kojim se kupa Božanstvo) što je ona i učinila.

Kasnije kada je vratila zdjelu osvrnula se kako je Gospodin Nrisimhadev bio veoma milostiv jer je tako brzo uzvratio. “Jutros sam molila da budem u stanju ponuditi neku neposrednu službu za Gospodina, a sada ste mi dali ovu službu” “Da”, rekao sam “želje se brzo ispunjavaju u dhami (svetom mjestu). Samo pogledaj, istog dana kada zaželiš, događa se.” “Ne, ne istoga dana – istog trenutka!” odgovorila je. “Baš kada sam izrazila želju za službom, ti si me pozvao.” “Oh, to je nevjerojatno!” primijetio sam. “Jesi li čula kako je izliječen problem sa očima jedne mataji (majke) u isto vrijeme kada su originalne oči Gospodina Nrisimhadeva ponovno vraćene nazad, nakon što Mu je jedan donator kupio nove oči?” “O da”, rekla mi je. “U stvari, bila sam u istoj zgradi kada joj se Gospodin Nrisimhadev obratio”, dodala je. “Znaš, bilo je toliko energije naokolo te noći tako da nitko nije mogao zaspati.”
Nastavak teksta...

Samo nekoliko dana kasnije, drugi bhakta je otkrio kako mu je Gospodin Nrisimhadev pomogao: “Jako sam patio. Čak nisam mogao niti stajati a da se ne pridržavam za stup ispred oltara Gospodina Nrisimhadeva. Molio sam se: “Molim te pomozi mi, odagnaj ovu patnju tako da Te u potpunosti mogu služiti!” Zatim sam osjetio kako se sva bol pokreće prema gore i izlazi iz moga tijela. Samo je otišla.” Dok sam ovo slušao, primijetio sam drugu bhaktinu koja je došla radi darsana (susreta, viđenja) sa Gospodinom. Ranije ujutro, ova mataji me je upitala za savjet što da radi jer dvije sedmice ima problem koji zagađuje njeno tijelo, što joj onemogućuje da naslika neka Božanstva u Assamu, iako već ima avionsku kartu. “Mataji”, uzviknuo sam dok sam išao prema njoj, “Gospodin Nrisimhadev trenutno daje blagoslove. Zašto Ga ne zamoliš da ti otkloni problem?”

Tog istoga jutra, kada me je vidjela, rekla je: “Hvala puno na savjetu! Znaš, kada sam jučer stigla kući iz hrama, moj problem je sasvim nestao.” Nekoliko dana kasnije, druga mataji je došla do sobe za pujarije (osobe koje obožavaju Božanstvo) i rekla nam o svom snu – kako je Gospodin Nrisimhadev hodao i razgovarao s njom baš kao otac. Kada Ga je upitala kako Ga može služiti, rekao joj je da Mu ponudi mango. Skoro tjedan dana kasnije kada je donijela mango za ponudu, Jananivasa je pričao nekim drugim pujarijima kako je ona posebno sretna jer je Gospodin Nrisimhadev razgovarao s njom, držao njenu ruku i dao joj osobne upute. Mataji je tada uzviknula: “Zapravo, bilo je toga više u snu nego što sam vam prethodno ispričala. Gospodin Nrisimhadev mi je također rekao: „Moj pujari mi je veoma drag i povešću ga nazad sa sobom.“ “O ne, molim Te, nemoj to učiniti“, uplašeno sam uzviknula, “želimo da on ostane ovdje.“ “Ne, Ja mislim da ću ga povesti natrag k Sebi.“

Nakon što sam Ga molila duže vrijeme, Gospodin je čvrsto izjavio: “U redu, onda ću povesti jednog od vođa…“ I sada, kao što znate samo prije nekoliko dana Njegova Svetost Gour Govinda Swami, koji je bio GBC, sannyasi i Guru, iznenada je napustio tijelo, imao je srčani udar. Nisam to ranije spominjala jer nisam htjela nikoga uznemiriti, ali sada kada se to obistinilo osjećam da je u redu da vam to ispričam. Kada sam ispričao ovu priču svom prijatelju Visvarmbharu u Carolini, rekao je: “To je nevjerovatno! Moja je žena također sanjala o Gospodinu Nrisimhadevu i mangu. Vidiš, jučer kada je šetala van kompleksa u Mayapuru, vidjela je teglu sa ušećerenim mangoom u trgovini i zaželjela ga je kupiti za Gospodina Nrisimhadeva. Ali sumnjajući u čistoću sadžaja – odustala je. Međutim, sinoć joj se Gospodin Nrisimhadev pojavio u snu i upitao: “Gdje je Moj ušećereni mango?“ (nastavlja se…)
Zatvori

(iz zapisa Pankajanghri dasa, Mayapur Journal)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)