Proklet da postane zmija

Proklet da postane zmija

lord_krishna_and_balaram-normal

Tada se pojavio Krišna i dodirnuo zmiju Svojim lotosolikim stopalima. Čim su je dodirnula Krišnina lotosolika stopala, zmija je zbacila svoje zmijsko tijelo i poprimila oblik vrlo lijepog poluboga po imenu Vidyādhara. Njegove tjelesne crte bile su tako lijepe da je izgledao vrijedan obožavanja. Njegovo tijelo je zračilo blistavim sjajem, a oko vrata je imao zlatnu ogrlicu. Nakon što je odao poštovanje Gospodinu Krišni, veoma ponizno je stao pred Njega. Krišna je tada upitao poluboga: “Ti si vrlo lijep polubog i čini se da te je blagoslovila boginja sreće. Kako to da si počinio tako opaka djela i dobio tijelo zmije?” Polubog je onda opisao svoj prošli život.

“Dragi moj Gospodine”, rekao je polubog, “u prošlom životu zvao sam se Vidyādhara i bio sam poznat u cijelome svijetu po svojoj ljepoti. Budući da sam bio slavan, svuda sam putovao svojim avionom. Jednom sam na putovanju sreo mudraca Angiru, koji je vrlo ružan. Budući da sam bio ponosan na svoju ljepotu, nasmijao sam mu se. Zbog ovog grešnog djela, veliki mudrac me je prokleo da poprimim oblik zmije.”

Trebamo primijetiti da se živo biće, prije nego što dobije blagoslov Krišne, uvijek nalazi pod utjecajem guna (odlika) materijalne prirode, bez obzira na svoj materijalni položaj. Vidyādhara je bio vrlo lijepi, materijalno napredni polubog (rajsko biće na višim planetama). Imao je visoki materijalni položaj i mogao je svuda putovati u svom avionu (nebeska letjelica). A ipak bio je proklet da u slijedećem životu postane zmija. Svaka osoba na visokom materijalnom položaju, ako nije oprezna, može biti prokleta da prihvati odvratne vrste tijela.

Pogrešno je misliti da se živo biće nakon što stekne ljudsko tijelo više nikada ne degradira. Vidyādhara je bio proklet da postane zmija, iako je bio polubog. Ali budući da ga je Krišna dodirnuo Svojim lotosolikim stopalima, odmah je postao svjestan Krišne. Priznao je da je u prošlom životu bio grešan. Osoba svjesna Krišne zna da je uvijek sluga Krišninog sluge. Zna da je potpuno beznačajna i da može činiti dobra djela samo zahvaljujući milosti Krišne i duhovnog učitelja.

Polubog Vidyādhara se ponovo obratio Śri Krišni: “Budući da sam bio vrlo ponosan na neobičnu ljepotu svoga tijela, narugao sam se ružnoći velikog mudraca Angire. On me je prokleo zbog mog grijeha i tako sam postao zmija. Sada smatram da mudračeva kletva uopće nije bila kletva, već veliki blagoslov. Da me nije prokleo, ne bih dobio tijelo zmije i Ti me ne bi udario Svojim lotosolikim stopalima, oslobodivši me sve materijalne zagađenosti.”

U materijalnom postojanju, jako se cijene četiri stvari: rođenje u dobroj obitelji, veliko bogatstvo, velika učenost i velika ljepota. Na žalost, bez svjesnosti Krišne, ove materijalne dobrobiti ponekad postaju izvori grijeha i degradacije. Iako je bio polubog i imao prekrasno tijelo, Vidyādhara je, zbog gordosti, bio proklet da dobije tijelo zmije. Zmija se smatra najokrutnijim i najzlobnijim živim bićem, ali zlobna ljudska bića su opakija od zmija. Zmija se može dovesti pod kontrolu omamljujućim mantrama i biljem, ali zlobnu osobu nitko ne može kontrolirati…

(iz 10. pjevanja Śrīmad-Bhāgavatama, krunskog dragulja vedske književnosti; Prijevod i tumačenja A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)