Riječi rajskih bića (1. dio)

Riječi rajskih bića (1. dio)

Śrīmad-Bhāgavatam 5.19.21.

Budući da je ljudski oblik života uzvišeni položaj za dostizanje duhovne spoznaje, svi polubogovi u raju govore na sljedeći način: Kako je čudesno da su se ova ljudska bića rodila u zemlji Bhārata-varsi. Sigurno su u prošlosti izvršila pobožna djela strogosti ili je sama Svevišnja Božanska Osoba bila zadovoljna s njima. Kako bi inače mogli predano služiti na toliko mnogo načina? Mi polubogovi možemo samo željeti da se rodimo kao ljudska bića u Bhārata-varsi da bismo predano služili, ali ta ljudska bića su već zaokupljena predanim služenjem.

Smisao: To je detaljnije objašnjeno u Caitanya-caritāmrti (Ādi 9.41):

bhārata-bhūmite haila manusya-janma yāra janma sārthaka kari’ kara para-upakāra

„Onaj tko se rodio kao ljudsko biće u Indiji [Bhārata-varsi], treba učiniti svoj život uspješnim i djelovati za dobrobit svih drugih ljudi.”

U Indiji, Bhārata-varsi, ima puno pogodnosti za predano služenje. U Bhārata-varsi su svi ācarye iznijeli svoja iskustva, a Sri Caitanya Mahāprabhu se osobno pojavio da bi poučio ljude Bhārata-varse kako napredovati u duhovnom životu i utemeljeti se u predanom služenju Gospodina. Bhārata-varsa je u svakom pogledu posebna zemlja u kojoj živo biće može vrlo lako shvatiti proces predanog služenja i usvojiti ga da bi učinilo svoj život uspješnim. Ako predano služeći učini svoj život uspješnim i zatim propovijeda predano služenje u drugim dijelovima svijeta, ljudi čitavog svijeta će imati pravu dobrobit.

(iz Śrīmad-Bhāgavatama, krunskog dragulja vedske književnosti. Prijevod i tumačenja A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada)

r-r-bića

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja slobodno nam se obratite popunjavanjem obrasca ili nam pišite na e-mail adresu info@sretna-dusa.com

    Kontakt