Zbunjenost je blagoslov

Zbunjenost je blagoslov

Pitanje: Pretpostavljam da smo svi stvoreni s nekom svrhom. Ali, ako smo u stanju zbunjenosti kako ćemo uistinu razumjeti koja je svrha našega života?

H.H. Radhanath Swami – Odgovor: Zbunjenost je blagoslov, jer kada smo zbunjeni to nas prodrma iz naše omamljenosti ugodom i tada počinjemo postavljati pitanja kakva ti danas postavljaš. To je osnova Bhagavad-gite: Arđuna je bio u potpunoj iluziji. Zatim je postao jako zbunjen; svoju iluziju smatrao je istinom. Bhagavad-gita započinje kada Arđuna kazuje Krišni zašto se neće i ne može boriti. On je imao vrlo dobru logiku, tako dobre znanstveno filozofsko socijalne razloge. No konačno, sva njegova razmišljanja i zaključci nisu ga mogli spasiti od jada i žalosti. Priroda je ovoga svijeta da se događa upravo ono što ne želimo da se dogodi.

Arđuna je potom postao zbunjen i u tom stanju obratio se Bogu. kārpanya-dosopahata-svabhāvah prcchāmi tvām dharma-sammūdha-cetāh. Sada sam zbunjen. Ne znam što treba učiniti, a što ne. Molim Te pouči me.”

Zbunjenost nas može izbaciti iz naše zone komfora i to su trenuci upravo potrebni da bismo rasli, da bismo se uzdigli iznad našeg trenutnog stanja. U toj zbunjenosti tragamo za odgovorima. A kada tragamo u društvu svetih ljudi, u duhovnoj literaturi, u imenima Boga – tada možemo pronaći istinsku vjeru i uvjerenost, stvarnu spoznaju koja nas zauvijek oslobađa od zbunjenosti.

Zbunjenost je blagoslov – ako joj se prikladno odazovemo.

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *