Ljubav daje, pohlepa uzima

Ljubav daje, pohlepa uzima

Ljubav-daje- pohlepa-uzimaObrazovanje i znanje nikada ne bi trebali biti upotrijebljeni u svrhu ispunjenja naše pohlepe. Kada ljudi znanje koje stječu koriste da bi zadovoljili svoju pohlepu čitavo se društvo pretvara u jednu veliku zbrku. Je li to ono što želimo? Naša je svjesnost po samoj svojoj izvornoj prirodi vječna, puna znanja i puna radosti. U istinski radosnom stanju, zasnovanom na istini, pohlepa ne može opstati. Istinska radost i ljubav jedino što žele jest da budu sa svakim podijeljene. Priroda ljubavi je da daje, priroda pohlepe je da uzima. Istinsko je zadovoljstvo u davanju ljubavi naših srca.

Ta ljubav već postoji u srcima, ali naša je svjesnost nečista. Nismo svjesni niti tko smo. Primjenjujući proces pročišćenja naša svjesnost postaje čista i prozirna. Kroz takvu prozirnu svjesnost možemo doživjeti Boga u svakom trenutku, a kada opažamo Boga u svakom trenutku tada spoznajemo – ne da osjećamo ili vjerujemo ili mislimo, već spoznajemo – da bez obzira naziva li netko Boga imenom Allah, Jehova, Krišna, Rama ili Budha… Takva osoba shvaća da postoji samo jedan Bog i da je On vrhovni objekt ljubavi i izvor svega što postoji.

(iz knjige Soul-wise, autor Radhanath Swami)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja slobodno nam se obratite popunjavanjem obrasca ili nam pišite na e-mail adresu info@sretna-dusa.com

    Kontakt