Zahvalno srce

Zahvalno srce

zahvalno-srceSvatko od nas može pronaći istinsko oslobođenje, istinsko zadovoljstvo u ovom životu i nakon njega. To je razlog zašto na ovome svijetu postoji toliko mnogo duhovnih sustava. Riječ religija potječe od grčkog religio, što znači „ponovno se povezati“. Yoga je sanskritska riječ, što znači „ponovno se sjediniti“. To je ista riječ, ista suština (srž). Zašto posvuda susrećemo tolike sukobe i borbe? Zato što se ljudi više bave površnostima religije umjesto da doista razvijaju prave značajke odanosti i integriteta prema istini. Kroz molitvu, meditaciju i različitu duhovnu praksu možemo se ponovno povezati s našom vlastitom suštinom.

Duhovnost je namijenjena buđenju vječnog potencijala da volimo i da budemo instrument te ljubavi u vlastitom životu. Ponovnim povezivanjem s vlastitom suštinom i pristupom tome izvoru snage, možemo postati instrumentima pozitivne promjene u svijetu. Zahvalnost je suštinska odlika za pristup Božanskom izvoru snage. Naše srce je poput polja, a sve naše dobre odlike su poput sjemenja. Naša moralnost, integritet, duhovna praksa, molitve i meditacija namijenjeni su zalijevanju sjemenja. Ali plodnost polja našeg srca naša su poniznost i naša zahvalnost. Ako nismo zahvalni ne možemo stvarno primiti.

Prava kultura bazira se na principu zahvalnosti. Osoba može biti sretna u svakoj situaciji ako je zahvalna, ali osoba nikad neće biti sretna ni u kakvoj situaciji ako nije zahvalna. Trebali bismo biti zahvalni na vlastitim neuspjesima jednako kao i na uspjesima. Trebali bismo biti zahvalni na pokudama koje dobivamo jednako kao i na pohvalama. Takav nam stav omogućuje da smo zahvalni na mogućnosti rasta i učenja, stoga i učimo i rastemo iz takvog iskustva. Zahvalnost je temeljni princip svakog duhovnog rasta i temeljni je princip osnovne ljudske dobrote.

(iz knjige Soul-wise, autor Radhanath Swami)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  • Kontakt

    Ako imate bilo kakvih pitanja slobodno nam se obratite popunjavanjem obrasca ili nam pišite na e-mail adresu info@sretna-dusa.com

    Kontakt