Priče o Śri Nrsimhadevi iz Mayapura (2. dio)

Priče o Śri Nrsimhadevi iz Mayapura (2. dio)

Ugra Narasimhadev - black

Kada je Gospodin Nrisimhadev stigao u Mayapur, pujariji su bili nevoljni obožavati Njegov zastrašujuć oblik. Bhava-siddhi dasa naročito se bojao i bio je veoma nervozan prilikom obožavanja. Jedne noći, nakon što je stavio Gospodina na spavanje, napuštajući oltar čuo je tako zastrašujući zvuk da mu se digla kosa na glavi. Okrečući se natrag u strahu, provjeravao je da li je sve na svome mjestu. Brzo otišavši, zaključao je vrata i odao poštovanje moleći oproštaj za uvrede koje je možda bez znanja počinio. Na kraju te noći probudila ga je trešnja kreveta. Bhava-siddhi je, spavajući na gornjem krevetu, pomislio da pujari ispod njega ustaje na prvi jutarnji program (mangala-arati). Međutim, otvorivši oči, ugledao je Gospodina Nrisimhadeva kako sjedi tik do njega na krevetu.

Tog sretnog pujarija obuzeo je golemi strah, gotovo paničan. Pokušao se podići, no Gospodin Nrisimhadev je stavio obje ruke, koje su bile teške poput cijelog univerzuma, na njegova ramena. „Budi miran, smiri se”, Gospodin ga je tješio. „Došao Sam ti reći – kada Me obožavaš u hramu, nema potrebe da Me se bojiš. Molim te, odbaci taj strah. Molim te, odbaci taj strah.” Gospodin je zatim nestao, a Bhava-siddhi je ustao i počeo mahnito trčati unaokolo po verandi Long-buildinga (dugačke zgrade) gdje je spavao. „Što se dogodilo?” – pitali su zabrinuti bhakte. Odgovori koje su dobili bili su potpuno nerazumljivi, stoga su pomislili da je Bhava-sidhi poludio ili da je opsjednut duhom. Napokon, Bhava-siddhi je otrčao u hram i cijelim se tijelom ispružio ispred vrata oltara Gospodina Nrisimhadeva. Tako je ležeći uputio molitve iz dubine svoga srca.
Nastavak teksta...

Nakon nekog vremena, umirio se i krenuo prema svojoj sobi. „Pitam se zašto svi zure u mene?” pomislio je. Kada je pogledao prema dolje odgovor je bio jasan – otišao je u hram u svom donjem rublju!

Na prošlogodišnjem Gaura-purnima festivalu vidio sam Bhava-siddhija koji sada živi u Americi i upitao ga o tom događaju. „Da”, rekao je, „Još uvijek imam ta dva ožiljka od Gospodina Nrisimhadeva na ramenima. Sada su skoro nestali, ali još uvijek se vide.” On nije jedini tvrdio da je vidio Gospodina Nrisimhadeva. Jednom je bhakta iz obližnjeg Gaudiya Matha hrama došao obožavati Gospodina Nrisimhadeva i rekao našem glavnom pujariju, Jananivasi, da je na Nrisimha Caturdasi (dan pojave Nrisimhadeva) ostao cijelu noć mantrajući. Onda se, na kraju noći, Gospodin Nrisimhadev pojavio u njegovoj sobi. „To je bio oblik Nrisimhadeva iz vašega hrama, nosio je crvenu odjeću i pojavio se smijući se. Moj Guru Maharaja mi je rekao da sam veoma sretan i rekao mi je da trebam doći ovdje i obožavati Gospodina Nrisimhadeva.”

Drugi put, izbezumljeni roditelji odbjeglog dječaka, nakon što su tragali po cijeloj zemlji, napokon su saznali da je njihov sin u Mayapur centru. Odmah su došli i cijeli su ga dan tražili, raspitujući se na recepciji i kod raznih bhakta, ali nisu imali sreće u svojoj potrazi. Na kraju dana, za vrijeme sandhya-aratija Gospodina Nrisimhadeva, majka se molila sklopljenih ruku: „Moj dragi Gospodine, zadnji put kada sam došla ovdje sretno sam sudjelovala u pjevanju i plesanju, ali sada je moje srce slomljeno zbog izgubljenog sina i nemam više zadovoljstva u svom životu. Moj Gospodine, samo kada bi mi se moj sin vratio i ja bih također digla svoje ruke i zapjevala ‘Haribol, Hare Krišna! ”’

Kako su te riječi otišle sa njenih usta, netko je prošao, stavši ispred nje i Gospodina Nrisimhadeva – bio je to njen sin! Oba roditelja su sada prihvatili Vaisnava inicijaciju, započeli nama-hatta centar i entuzijastično šire slave Gospodina. Ima i drugih priča – neke malo oklijevam ispričati, a druge ne mogu, jer su mi ispričane u povjerenju. Bhakte koji su mi ih ispričali imaju jaču vjeru i ubjeđenje, a svakako se i moja vjera učvrstila slušajući ih. Ako i drugi dobiju istu korist čitajući ih – čak iako nisu šastre (sveti spisi) – biti će vrlo korisno. Pomažu nam pri napretku u svjesnosti Krišne.
Zatvori

(iz zapisa Pankajanghri dasa, Mayapur Journal)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *