Vjera ili Znanje

Vjera ili Znanje

Krišna na više mjesta govori Arđuni ‘da će mu sada objasniti još uzvišenije znanje, još naprednije i povjerljivije znanje, da je ovo znanje kralj obrazovanja itd.’ Uglavnom, Krišna naglašava da je u pitanju čisto znanstveno znanje! Kako to shvatiti, jerbo mi – pa nije da znamo. Mi možemo više ili manje vjerovati, nadati se da je to tako kao što Krišna kaže.

Krišna, budući da je Bog, ima potpuno savršen uvid u materijalnu i duhovnu stvarnost, koje je napokon i stvorio. Krišna je neograničeno sveznajući; to je jedna od Njegovih transcendentalno slavnih odlika. Stoga opravdano koristi riječ ‘Znanje’.

Kako mi možemo znati, a ne samo vjerovati, da je istina to što Krišna govori i je li za nas to uopće moguće? Da, moguće je ako, slijedeći Krišnine upute, iz tame neznanja izađemo na svjetlost znanja. Zapravo, Svevišnja Božanska Osoba želi da i mi znamo, a ne samo da vjerujemo.

Primjer osobe koja spava dubokim snom je prikladan. Netko budan može govoriti spavaču, ali ovaj ga neće čuti ili će taj govor doživljavati isprekidano, djelomično, iskrivljeno, kao nejasan dio svojih konfuznih snova. Međutim, Krišnin govor je transcendentalno moćan i spavač, ako je dovoljno iskren, može u nekom blagoslovljenom trenutku prepoznati Krišninu prisutnost i svoju tešku poziciju. Može shvatiti da spava i da ga Krišna pokušava probuditi.

Buđenje iz snova događa se sukladno pročišćenju srca. Sve dok je svjesnost pod utjecajem nižih odlika materijalne prirode, čovjek je previše pomračen i zbunjen, te ne može istinski razumjeti Krišnine riječi. Osoba pod utjecajem raznoraznih želja za eksploatiranjem obilja materijalnog svijeta doživljava tešku vrstu mamurluka i tako gubi svoju izvornu viziju vječne duhovne stvarnosti.

Krišna nije čudak. Krišna je jako normalan, iskusan i pametan. Njega ne možemo veslati. Krišna vrlo dobro zna što smo uistinu duboko u srcu i kojem svijetu pripadamo – materijalnom ili duhovnom. On zna želimo li biti bhakta ili ne želimo. Ako želimo, Krišna blistavom svjetiljkom znanja raspršuje tamu koja potječe od neznanja, Krišna uzvraća, Krišna se razotkriva. I da milijun skeptika i agnostika udara u bubnjeve: “To je samo imaginacija! Svaka je percepcija upitna! Nitko ništa ne zna!”, bhakta ne mari, jerbo za nju/njega Krišna je daleko stvarniji od bilo koje stvarnosti ovog prolaznog materijalnog svijeta.

Kada priđemo uzvišenoj svetoj osobi koja ima Krišnu i pristojno zamolimo: “Molim te, pomozi mi da shvatim Krišnu. Molim te, daj mi Krišnu.”, tada smo na pravom putu. A ako se želimo poigravati s moćnim valovima i virovima nepreglednog oceana materijalnog postojanja, onda će se oni poigrati s nama.

Gordan Jurković (Jananivasa Dasa)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)