Svjedok Krišna

Svjedok Krišna

Kada je taj budalaš iznio optužbu o podmetanju otrova, a stanovnici sela izrazili sumnju prema mladom brahmani, on je pozvao Božanstvo Gopalu (Krišnu) da svjedoči o njegovom slučaju. Tako se dogodila najdivnija priča o Sakši Gopalu (Svjedoku Gopali) koji je spasio svoga dragog bhaktu kleveta i ljage. Ne samo spasio, već ga je i proslavio u sva tri svijeta jerbo tko pamti da je ikad, na zamolbu bhakte, Božanstvo sišlo s oltara i prehodalo tisuću kilometara, kako bi svjedočilo?

Bharata, mlađi brat Rame, bio je optužen od strane Lakšmane da je (zajedno sa svojom majkom Kaikeji) skovao podlu zavjeru i tako uzurpirao kraljevsko prijestolje. Uh, kako je Lakšmana ljut bio, ali Rama ga je prekorio jerbo je dobro znao Bharatino čisto srce. Kada je nevini Bharata shvatio što je Kaikeji učinila, te da će i on neminovno biti osumnjičen i optužen za gnjusno nedjelo, jako je patio. Sama pomisao na to da će ga Rama, Lakšmana i puk sumnjičiti, parala mu je srce.

Kada je Vibhišana došao do tabora vojske kralja Rame, s namjerom da im se pridruži u borbi protiv Ravane, svi su ga jako sumnjičavo promatrali. “Rasa Rakšasa po samoj svojoj prirodi puna je trikova i prijevarnosti. Tko zna imade li i ovaj kakve podle namjere? Najgore je u svojim redovima imati petokolonaše…”, komentirali su. Hanuman tada reče da lice i pogled uvijek razotkrivaju istinu skrivenu u srcu i da je Vibhišana čist. Rama je ocijenio Hanumanovu izjavu čistom peticom i sretni Vibhišana bijaše oslobođen teškog tereta sumnjičavih pogleda moćnih Vanara; Angade, Sugrive, Ðambavana i ostaih.

Najvrijedniji dragulj Syamantaka bio je nestao i Satrađit je, u svom ludilu i pomračenosti, optužio Krišnu da ga je ukrao. Prosto da čovjek ne povjeruje, ali kleveta o Krišninom takozvanom nedjelu širila se poput šumskog požara. Krišna nikako nije bio zadovoljan tamnom sjenom na svom imenu, pa se dao u potragu za draguljem. Trag je vodio od Satrađitovog brata Prasene, preko lava, sve do Ðambavanove pećine. Nakon što ga je Krišna dobrano isprebijao, Đambavan je (nakon 29 dana borbe) napokon počeo shvaćati s kim ima posla. Iako potpuno slomljen i malaksao, kralj Rikša bijaše sretan skroz da se u pećini tukao sa samim Bogom i od istoga bio i poražen! Krišna je dodirom ruke uklonio sve rane i bol s tijela Đambavana, a ovaj Mu je, uz dragulj, darovao i ruku svoje prekrasne kćeri Ðambavati. Kad mu je Krišna dostavio dragulj Syamantaku, Satrađit se jako posramio, a Krišnino najsvetije ime bilo je lišeno svake sumnje.

Krađa, podmetanje otrova, prijevara, prikrivanje zlih namjera, podla zavjera, uzurpacija trona – neka su od gore spomenutih nedjela. Biti sumnjičen ili optužen za takve ili još odvratnije opačine, uzrokuje veliku bol; ponekad i agoniju.

Međutim, tu je Sakši Gopal – Svjedok Krišna! Sretan onaj kome najdivniji Krišna osobno dođe i svjedoči! No to je ipak vrlo posebna situacija i rijeđa pojava u ovome svijetu.

Krišna daje principe dharme i vedski ustroj civilizacije, unutar kojeg izuzetno kvalificirani ljudi otkrivaju istinu, kažnjavaju zločince i štite pravdu. Skriti istinu pred svetim brahmanama i uzvišenim kšatrijama jako je teško; gotovo nemoguće. Upravo kao što je nemoguće prikriti zločin pred višim bićima, Yamarađom ili samim Bogom.

Nije svatko poput Šrivas Thakure, koji se samo slatko nasmijao na glupav čin Ćapale, koji mu na tarabu staviše pribor za obožavanje boginje Durge. Zavidni je Ćapala tako htio ocrniti najsvetiju osobu, a Šrivas je sam glasno pozvao susjede: “Evo, sad svi znate! Glumim da sam Krišnin bhakta, a potajice obožavam boginju Durgu!” Ćapala će kroz nekoliko dana ubrati gorke plodove svog bezumnog i zlobnog čina, oboliti od gube i jako ispaštati.

Gordan Jurković (Jananivasa Dasa)

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)