Je li Duša izvorno svjesna Krišne?

Je li Duša izvorno svjesna Krišne?

Pitanje: Kako bi dokazali da duša izvorno nije svjesna Krišne i da izvorno ne posjeduje čistu bhakti, neki navode slijedeću izjavu, kao i neke druge izjave Šrila Prabhupade: “Samo kada hlādinī-śakti izvire iz Šri Kṛišne i nakon što je podarena živom biću kako bi ono privuklo Gospodina, živo biće postaje čisti ljubavnik Boga”.

H.H. Hridayananda das Goswami – Odgovor: Pojašnjenja radi, predlažem da u širem kontekstu razmotrimo načelo odnosa između Kṛišne i jīve (vječne duše). Na primjer, u poznatom stihu Bhagavad-gite 15.15. Krišna jasno govori da Se nalazi u našim srcima i da od Njega dolaze sjećanje, znanje i zaborav. To ne znači da je jīva (duša) u svom izvornom stanju bez svijesti i lišena svega znanja ili sjećanja. Kao što znamo, duša je po svojoj prirodi svjesna, a biti svjestan podrazumjeva znati nešto. Čak i jako zbunjena bića mogu ispravno sagledavati boje, oblike, pravo značenje jezika ili osnovne zakone prirode – kao što je npr. sila teža. Stoga činjenica da znanje i sjećanje dolaze od Krišne ne znači da je duša izvorno nesvjesna.

Slično tome, Krišna kaže da sve dolazi od Njega. “Sve” uključuje i duše, a ipak On također izjavljuje da duše postoje oduvijek.

Zaključak: Činjenica da netko ili nešto “dolazi od” Kṛišne ne znači da nije i prethodno postojalo. Činjenica da bhakti (ljubav prema Krišni) dolazi od Krišne ne znači da bhakti izvorno ne postoji u duši.

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)