Podrijetlo duše

Podrijetlo duše

Pitanje: Zašto neki bhakte smatraju da nije važno znati o izvoru (podrijetlu) duše? I možemo li se istinski povezati i biti samilosni prema svim dušama ako ne znamo odakle dolaze?

H.H. Hridayananda das Goswami – Odgovor: Što se tiče izvora duše i važnosti rasprave o tome, podijelit ću svoje misli. Prabhupada je rekao da je to važna tema i da ćemo to razumjeti kada se vratimo Krišni. Stoga ne bismo trebali brinuti oko toga. Moj zaključak: Važno je za osobe zainteresirane za filozofiju. Za one koji nisu – jednostavno mogu služiti Krišnu i saznati poslije. Nekoliko teorija o izvoru duše nalazim neprihvatljivima.

Na primjer: A/ Duša je došla od Tata-stha shakti (granična energija Krišne). Ovdje je problem slijedeći – Tata-stha shakti nije mjesto već vrsta energije. Mi dolazimo iz mjesta, a ne kategorije energije.

B/ Duša je došla od Maha-vishnu-a. Ova teorija brka dva događaja. Između stvaralačkih ciklusa mi mirujemo u tijelu Maha-vishnu-a iz kojeg odlazimo u novi univerzum. Ovo objašnjava ciklički izvor, ali ne i naš osnovni izvor.

C/ Svaka od ovih teorija stvara više filozofskih problema nego ih rješava. Navedimo problem teodiceje, filozofske grane koja pokušava objasniti kako je svedobar Bog mogao stvoriti svijet pun zla (“problem zla”).

1) Duše pate u ovom svijetu pod Božjim nadzorom. 2) To može biti moralno opravdano jedino ako sami stvaramo svoju patnju birajući pogrešne djelatnosti. 3) Sami smo odgovorni za vlastite izbore jedino ako znamo sve moguće izbore i potom svjesno biramo, radije nego da u neznanju prisilno biramo. 4) Istinski možemo znati sve mogućnosti jedino ako znamo da je Krishna/Vishnu izbor. Ali ovo je istinita opcija jedino ako uistinu razumijemo Krishnu/Vishnu-a.

Zaključak: Da bi naša patnja bila moralno opravdana, morali smo poznavati Krišnu. U jedinim Bhagavatam stihovima (4.28.53-55) koji spominju naš izvor (podrijetlo) Krišna dva puta kaže da smo Ga odbacili i došli u ovaj svijet. To je bio naš izbor. Stoga, prihvaćam verziju Bhagavatama.

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)